Немачка канцеларка Ангела Меркел сагласна је са предлогом појединих немачких политичара да се Русији уведу додатне санкције због ситуације у Сирији, пише Шпигл. Међутим, наводи овај лист мало је вероватно да би Меркелова за овакву одлуку могла да добије подршку других чланица ЕУ.

 

merkel-5

 

Немачки политичари све више и више врше притисак на Ангелу Меркел за увођење додатних санкција Русији због стања у Сирији, преноси Шпигл.

 

«Шефови држава и влада земаља ЕУ не могу више посматрати убиства и варварства у Сирији»- изјавио је представник Европске народне партије у ЕП Манфред Вебер.

 

Због «гигантске трагедије» у Сирији није искључено ново увођење санкција Русији.

 

«Владимир Путин носи потпуну одговорност за страдање цивила у Алепу. Очигледно он разуме само језик силе»- додао је Вебер.

 

Како напомиње Шпигл наметање нових антируских санкција још раније је предложио председник Комитета за спољну политику Бундестага Норберт Ротген. Према његовим речима «Ангела Меркел показује симпатије за увођење нових антируских санкција али не може да обезбеди подршку осталих земаља чланица ЕУ за њихово увођење».

 

«С обзиром на заиста страшну и неописиву ситуацију у Алепу и имајући у виду погоршање ситуације у Сирији ми схватамо да треба да размотримо све опције»- рекао је портпарол немачког канцелара Штефан Зејберт.

 

«Ми сматрамо да Русија и Иран треба да утичу на режим Асада како би се зауставило насиље и страдање људи»- рекао је он.

 

Раније је државни секретар САД Џон Кери позвао да се размотре ратни злочини Москве и Дамаска у Сирији, на шта је портпарол МИП-а Русије Марија Захарова да су Керијеве тврдње пропаганда која има озбиљне правне последице.

 

 

 

Тагови: ; ;