Не рачунајући време велике Југославије, односи Црне Горе и Србије нису били никад бољи, изјавио је црногорски премијер Мило Ђукановић у интервју за Политику. Говорећи о геополитичким процесима, Ђукановић је рекао да је Црна Гора у посебном фокусу руске пажње.

 

djukanovic

 

 

Од најнеразвијеније југословенске републике, Црна Гора је данас једна од најатрактивнијих туристичких и инвестиционих дестинација у овом делу Европе. И најразвијенија економија на Западном Балкану, сматра црногорски премијер.

 

«Пред скорим смо озваничењем чланства у НАТО. Већ је десет чланица Алијансе ратификовало Протокол о приступању. Стабилно напредујемо у преговарачком процесу с ЕУ», одговорио је Ђукановић на питање о деценији независности Црне Горе.

 

Геополитички процеси, а посебно потреси, како кажете, увек су имали последице на све балканске земље. На Црну Гору у овом случају још директније, јер смо пред пуноправним чланством у НАТО-у, у времену заоштрених односа између Русије и Алијансе, и Русије и ЕУ.

 

Москва се увек противила ширењу НАТО-а. У условима поремећених односа са Западом, уз чињеницу да први пут од пријема Шпаније у НАТО имамо ситуацију да је само једна земља позвана, Црна Гора је у посебном фокусу руске пажње.

 

Треба узети у обзир и вековну блискост између наших земаља, што у затегнутим односима увек подгрева емоције. То је видно у времену наше предизборне кампање када готово сви наши политички опоненти играју на руску карту.

 

 

 

 

 

 

Тагови: ;