Српски кандидат за начелника Општине Сребреница Младен Грујичић указао је на претње српским посматрачима и бројне нерегуларности на бирачким местима у Федерацији БиХ, где се гласало у одсуству за Сребреницу.

 

 

Младен Грујичић је на конференцији за новинаре истакао да је онемогућавано српским посматрачима да имају увид у изборни процес и да уочене неправилности унесу у записнике, те да од Централне изборне комисије БиХ очекује санкционисање тих бирачких одбора и особа које су претиле.

 

«Посматрачима је прећено батинама и на неким бирачким местима нису им омогућили да добију податке о броју бирача који су гласали, а вишак коверата у односу на број гласача који се појавио на неким од тих бирачких места су уништавали и нудили посматрачима да то учине, што они нису прихватили», појаснио је Грујичић.

 

 

Он је додао да је, захваљујући незаконитостима и гласању са туђим личним документима, те другим манипулацијама, омогућено да на бирачким мјестима у ФБиХ за Сребреницу излазност буде око 80 одсто, што је много већи проценат него на осталим биралиштима у БиХ.

 

«Према подацима са тих биралишта, мој противкандидат Ћамил Дураковић је максимално могао добити око 1.100 гласова, а чујемо његове изјаве да ће добити око 1.500 гласова од бирача који су гласали у одсуству и на тај начин се прави притисак и настоји изазвати стање да се пониште избори на неким биралиштима и омогући још већи инжењеринг приликом њиховог понављања што је недопустиво», оценио је Грујичић.

 

 

Посматрач Маринко Јањић каже да је доживео претње и претрпео трауме на бирачком месту у Грачаници у ФБиХ.

 

«Прво ми нису дали да уђем на бирачко место, а онда су ми претили. Једна девојка из бирачког одбора, која није била упозната и мислила је да сам Бошњак, рекла је да не обраћам пажњу на то шта се ради и како се гласа и `да се правим луд као што и она чини јер ништа не може да промени», појашњава Јањић.

 

Он каже да га је један мушкарац отворено питао: «Зар ти се исплати добити батине ради 25 гласова након 19.00 часова».

 

 

«Помирио сам се и са тиме да ћу добити батине, јер полиција није долазила иако сам случај пријавио. Срећом, при затварању биралишта настала је гужва између чланова СДА и СДП-а БиХ и успео сам да побегнем да не добијем батине», испричао је Јањић наводећи бројне примере манипулација на том бирачком месту.

 

 

 

РТРС/ Танјуг

 

Тагови: ; ; ; ;