«Прича о НАТО пакту од 49-е до наводног завршетка Хладног рата је нама јако позната. Препричавање те приче која је оставила  печат у историји човечанства, историји конфликата, је непотребно али од нечега се мора почети. Мислим да највише на свету, ми имамо  право о томе да говоримо, пошто смо тај крвави пир сами искусили на својим кожама».

14628208_1420663031295720_1935337549_n

 

Овако је почео своје излагање на  тему «НАТО пакт као инструмент политике САД» проф. др Радомир Милашиновић на научној конференцији на тему «Последице Варшавског самита НАТО на безбедност Европе и Балкана.»

 

 

Распадом СССР-а и Варшавског уговора долази до трансформације НАТО пакта . И то је један преломан период у историји човечанства када је се одредила нова улога НАТО пакта. Као главне инструменте спољне политике тадашњих  САД-а, професор  Милашиновић наводи манфестацију политике силе која се испољавала на јавни и тајни начин. »Ту је увек долазило до фузије политичког, војног, обевештајног и дипломатског фактора.

 

«НАТО пакт ми углавном гледамо као нешто што је продире на Исток,у Југоисточну Европу.Он постаје модератор свих могућих процеса и то на свим могућим плановима», објашњава професор Милашиновић

 

Американци нису имали политичаре великог калибра до доласка Роналда Регана који је  удруживши се  са Хелмутом Колом и Маргарет Тачер одредио корене трансформације старе Европе у нову Европу у којој ће НАТО пакт да буде укључен у креацију и реализацију политике.

 

По мишљењу професора  Милашиновића као пример утицаја Сад на Европу наводи посету Џозефа  Бајдена Турској  након сусрета Ердогана и Путина ,показујући да се јужно крило НАТО пакта не губи тако лако..

 

»Европа је била изложена, не само ми, нисмо ми толико битни, ми смо битни као преседан као један експериментални полигон. Битна је Европа и Европу држати на уздама САД-а»

 

Тагови: ;