«Бивши командант Војске Републике Српске Ратко Младић коме се суди пред Хашким трибуналом за злочине над Хрватима и Бошњацима на територији БиХ тражио је да судија Теодор Мерон буде изузет из Жалбеног већа због пристрасности», саоштио је суд у Хагу.

 

mladi Младић

 

Судија Мерон је бивши председник Хашког трибунала, а данас председавајући Резидуалног механизма ХТ и члан Жалбеног већа Хашког трибунала.

 

Младићеви заступници сматрају да Мерон треба да буде изузет из Жалбеног већа у његовом случају како би се остварило право оптуженог на слободно суђење и презумпцију невиности а што је непомирљиво с чињеницом да је Мерон у прошлости јавно говорио да је тужени одговоран за злочине.

Они су овај захтев поднели председнику Жалбеног већа Кармелу Агијусу у складу са Правилом 15 (Б) које се односи на пристрасност.

 

 

Будући да је Председник жалбеног већа и сам предмет одвојеног захтева за изузеће, Младићева одбрана тражи да ту дужност преузме потпреседник или најстарији судија.

 

У захтеву за изузедће се наводи да је Мерон давао изјаве о Младићу које указују да га он унапред сматра криви.

 

Мерон је, како је између осталог објављено у спису од 6. августа 2003.године рекао да «трибунал неће сматрати свој посао обављеним док Караџић и Младић не буду приведени правди, а то је, како Младићев тим упозорава, израз кој имплицира кривицу.

 

Младић отуда тражи да се судија Мерон добровољно повуче или буде изузет и да се уместо њега именује непристрасан и независан судија.

Иначе одбрана сматра да су чак три од пет судија који су изабрани у жалбено веће неприхватљиви због пристрасности против отпуженог о чему, како се наводи, сведоче њихове сосптвене речи.

 

 

Одлуком од 6. октобра, Жалбено веће чине Судија Кармел Агијус, који председава, судија Лиу Дагун, Судија Фаусто Покар, судија Теодор Мерон и судија Бартон Хол.

 

Иначе, Суско веће Хашког трибунала дозволило је крајем септембра браниоцима Ратка Малдића да уложе жалбу на одлуку којом је у мају одбијена као неоснована тврдња одбране да је Младићу прекршено право на правично суђење.

 

Наиме Младићеви браниоци у мају су од судског већа затражили информације о томе који су судијски помоћници из предмета против Радована Караџића сада ангажовани у поступку против Младића.

 

Као алтернативу, браниоци су затражили да читав процес генералу Младићу буде проглашен неисправним, због кршења права оптуженог на правично суђење.

Младићеви адвокати су на становишту да се њиховом брањенику крши право на правично суђење и тврде да су исти помоћници судија који су учествовали у писању пресуде Караџићу, којом је осуђен на 40 година затвора, помоћ сада пружају судијама у процесу против генерала Младића.

 

 

Судско веће је међутим почетком јула одбацило тврдње одбране да је суђење Младићу неправично, истичући да одлуке и пресуду доносе само судије а не њихову помоћници, а данас је дозвољавајући жалбу, поново одбило да преспита своју раније одлуку.

 

О жалби одбране одлучиваће Жалбено веће Трибунала.

 

Излагање завршних речи Хашког тужилаштва заказано је од 5. до 7. децембра, а Младићеве одбране за 9, 12. и 13. децембра.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;