Након одлуке приштинских власти да буквално отму Рударско-металуршки комбинат “Трепча” Срби са Косова неће седети скрштених руку, већ ће масовно изаћи испред “Трепче” и својим телима спречити да у њу уђу самопрозвани нови власници!

 

Фото: "Ало"
Фото: «Ало»

 

Чекајући заседање хитне седнице Савета безбедности УН, уколико до њега дође, Срби ће се самоорганизовати, јер “Трепча” је од кључне важности за опстанак Срба на КиМ. Осим тога рудници „Црнац“ и „Бело брдо“ (види мапу) добрим делом улазе и на територију централне Србије што још више заошттрава овај проблем.

 

Фото: "Ало"
Фото: «Ало»

 

— Уколико би нам и “Трепчу” узели, отерали би и ово мало Срба што је остало овде. Зато ћемо изађи испред Комбината и голоруки послати поруку да се ње нећемо одрећи, да нам је не могу узети. Стајаћемо ту колико год буде потребно, али нећемо дозволити да нам је отму. Север Косова је ионако одсечен, једино га та “Трепча” држи у животу, ту је запослена већина људи и егзистенција 3.000 породица зависи од ње — каже за “Ало!“ Србин из северног дела Покрајине, који је спреман да заједно са женом и децом, комшијама и пријатељима изађе да заштити српску имовину на КиМ.

 

 

Сазнања “Ало!” потврђује и изјава директора Канцеларије за КИМ Марка Ђурића, који је јуче рекао да су грађани јединствени у ставу да одбране “Трепчу”. Он је рекао је да је Влада заузела политички став, а да треба да донесе и формалну одлуку како би прогласила неважећом одлуку косовских институција о конфискацији “Трепче”. Ђурић је истакао да Србија неће ћутати и да ће наставити да брани своје интересе и бори се да сачува “Трепчу” и своју имовину, јер сматра да је то једино исправно. Он је објаснио да косовске власти покушавају да се домогну имовине која се мери милијардама евра.

 

— Наша порука је јасна, ми не признајемо одлуке о конфискацији — рекао је Ђурић, додајући да он предлаже да се формално поништи таква одлука и да би о томе данас требало да се разговара у Влади. Такође сматра да треба помоћи Фонду за развој Србије, који је већински акционар “Трепче”, како би покренуо арбитражни поступак. Ђурић је објаснио и да тражи седницу СБ УН из рационалних и дипломатских разлога.

 

— Ако у Бриселу не може да се разговара, морамо показати алтернативно место за разговор — сматра Ђурић и додаје да то неће решити све проблеме, али је обавеза Србије да покрене њихово решавање.

 

Фото: "Ало"
Фото: «Ало»

 

 

 

Отимање рудника смрт за север Косова

 

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић, говорећи о важности “Трепче”, за “Ало!“ каже да би њен губитак буквално био губитак Косова.

 

— О значају “Трепче” и томе колико је она важна најбоље говори чињеница да је нацистичка Немачка када је окупирала Југославију 1945. године одбила да “Трепча” припада италијанској окупационој зони, односно Великој Албанији. Чак је војним снагама спречила Италијане да у ту зону уђу. Дакле, то је толико важан рудник, сада не ради пуним капацитетом, али дугорочно гледано, ради се о прворазредном руднику и највећем капацитету економском за привлачење инвеститора на север и уопште останак Срба не северу. Ако би се отела “Трепча” Србима, односно Србији, и дошла под контролу Приштине, то би био губитак највећег ресурса за север. Такође, Албанци би могли да почну да доводе радну снагу под изговором да је то економска миграција, да насељавају становништво и да после неколико година промене етничку структуру севера Косова. Трепча је и економски битна са опстанак и са друге стране, то би Албанцима била полуга за насељавање севера и елиминисање Срба са севера. Ако се избуги “Трепча”, ми губимо последње остатке Косова. „Трепча“ мора да се сачува, иначе, у супротном, ми смо изгубили Косово — упозорава Анђелковић.

 

 

 

Тагови: ; ;