Од почетка октобра у Донбасу је од закљученог примирја почело повлачење тешког наоружања са линије фронта. Сва техника је повучена за два километра у дубину територије, а у области разграничења су само војници који су ангажовани на уништавању мина.

 

1-1-a

 

«То је јединица која је и раније била овде стационирана», објаснио је новинарима портпарол Министарства одбране ДНР Едуард Басурин.

 

Како примирје функционише на лицу места, приказујемо у репортажи извештача News Front са фронта у ДНР и ЛНР.

 

Зајцев. Овде су се, по речима војника, оружани сукоби наставили. Украјинске снаге безбедности отварају ватру по положајима ДНР из тешког наоружања.

 

 

«Ситуација се мало смирила, али напада још има. Надао сам се да ће се све смирити, али није. Напетост је константна», каже војник са фронта.

 

У исто време, представници посматрачке мисије ОЕБС су игнорисали позив председника Горловке Ивана Приходка и житеља Зајцева да дођу и поправе рушевине у селу које су резултат напада војске Украјине. Како је написао политичар на друштвеној мрежи, посматрачи се боје да иду тамо где обични цивили живе под ватром.

 

Власти ДНР су снимиле више напада на Горловку, Саханку и село Лењинско. У задњем нападу је оштећено осамнаест стамбених кућа, наводи се у извештају. Међутим, овај доказ посматрачи ОЕБС нису објавили.

 

«Важно је напоменути да ово може да се дешава само због неактивности мисије ОЕБС. Представници ОЕБС нису забележили да је јуче војска Украјине гранатирала насеља Лењиново и Саханка и одбили су да посредују не би ли украјински агресори прекинули гранатирање које је трајало цео дан», рекао је извор у Министарству одбране.

 

Линија фронта, ЛНР. Украјина из дана у дан крши закључено примирје.

 

 

«Бомбардују повремено са брда. То је била наша позиција, ту крај реке», рекао је војник нашем извештачу.

 

Позиција на брду је у близини села Луганск, које је одвојено реком Северски Доњец од села на истоку Луганска. Украјински војници кажу да нису били спремни да на време повуку своје тенкове неколико километара од линије фронта. Сјајан одговор једне војске!

 

Кажу да због безбедности још увек нису однели технику и милицију. У случају да противник поштује примирје, они су спремни да то ураде било ког дана, кажу у луганској команди.

 

«Кијев је поново одложио планирано повлачење снага и технике са подручја села Станица Луганск. Представник Украјине у заједничком центру за контролу и координацију ватре генерал Кременецки је рекао да није добио никакве инструкције од претпостављених о размештању војске и технике. Због тога украјинска страна није потврдила спремност да у догледно време прераспореди снаге и средства како је претходно договорено», кажу у народној милицији Луганска.

 

«Народна милиција ЛНР је у потпуности припремљена да благовремено напусти своје позиције у близини насеља Станица Луганска и да се удаљи од линије фронта на договорену удаљеност. Међутим, како би се избегле неповратно негативне последице за безбедност Републике, били смо приморани да спроведемо симетричну акцију и да оставимо своје јединице на стартним позицијама да бисмо потврдили спремност украјинске стране да учини исто», кажу у одељењу.

 

Коментар ОЕБС на акције Кијева такође не постоји.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;