Руски председник Владимир Путин изјавио је данас у Истанбулу да је са својим турским колегом Реџепом Тајипом Ердоганом разговарао о Турском току и да су изразили намеру да тај гасовод и реализују.

 

 

Фото: Фонет
Фото: Фонет

 

На Светском енергетском конгресу, који се од 10. до 13. октобра одржава у Истанбулу, Путин је рекао да су недопустиви покушаји да се обузда развој енергетске индустрије зарад политичких амбиција појединих земаља.

 

Под тим подразумевам увођење све популарнијих санкција и ограничења доступности инвестиционих ресурса и технологија. Ти потези не дају резултата ни онима који то иницирају, рекао је Путин, преноси «Политика».

 

Он је истакао да ће Русија остати поуздан глобални добављач енергената, будући да они гарантују успешно функционисање многих економија света, прецизирајући да нафта и гас из Русије чине једну четвртину укупног енергетског баланса Европске уније.

 

Потражња за нафтом и гасом и даље расте, иако не тим темпом као раније. Потражња за традиционалним енергентима не произилази искључиво из аутомобилске и енергетске индустрије земаља као што су Кина и Индија, већ због тога што се нафта и гас прожимају у практично свим сферама живота, рекао је Путин.

 

Према његовим речима, преноси Фонет,Русија је спремна да подржи одлуку Организације земаља извозница нафте (ОПЕК) када је реч о замрзавању или чак смањењу нивоа експлоатације нафте.

 

То је, како је оценио, највероватније једина исправна одлука како би се очувала стабилност светске енергетске индустрије.

 

Ердгоан је рекао да Турска, заједно са Русијом, жели да изгради нови коридор за транспорт енергената за Европу. Турска наставља да са Москвом разговара о Турском току и на реализацију пројекта гледа веома позитивно, казао је он.

 

Ердоган је рекао и да Турска проучава могућност изградње још једне атомске електране, поред Акује, у провинцији Синоп.

 

 

Тагови: ; ; ;