На конференцији за новинаре српских представника укључених у изборни процес, председник сребреничког СДС-а Момчило Цвјетиновић је рекао да су посматрачи ове странке забележили у записнике на биралиштима безброј неправилности које је Централна изборна комисија (ЦИК) БиХ требало да разматра и реагује, али то није учињено.

 

 

«Да би се скренула пажња са тих незаконитих радњи, изборних манипулација и неугодности које су српски посматрачи доживели на тим биралиштима где су им упућиване отворене претње батинама након затварања биралишта, акценат је дат уз оркестрирану медијску пажњу на изборни процес и тражење пропуста на биралиштима у Сребреници», оценио је Цвјетиновић.

 

Како је рекао, неким поступцима ЦИК БиХ излази из оквира својих надлежности, те позвао чланове да се посвете свом послу у оквиру прописа који су јасно дефинисани.

 

«На основу дугогодишњег искуства у праћењу изборних процеса дошао сам до закључка да ЦИК настоји да омогући понављање избора на неким бирачким местима и онемогући победу заједничког српског кандидата за начелника сребреничке општине Младена Грујичића», оценио је Цвјетиновић.

 

 

Најавио је да ће СДС уложити нову жалбу због манипулација и незаконитости на изборима за Сребреницу у ФБиХ и због онемогућавања већем броју лица са инвалидитетом да гласају јер није био формиран мобилни тим да се тим особама омогући гласање, додавши да је много више таквих лица српске националности, него Бошњака у овој општини.

 

Посматрач Александар Петровић рекао да му прво није дозвољено да приступи бирачком месту у Живиницама, где је требало да буде посматрач, те да је касније уочио да се изборни листићи уносе и износе и да се радило о припремљеној систематској изборној крађи.

 

«Појавили су се посматрачи, како нам је речено такозваног ‘Првог марта’ и они су организовали изборну манипулацију, гласање са туђим личним картама, јер су показивали само наличје тог документа и друге преваре», навео је Петровић.

 

 

Наводи и пример да им је у једном случају дозвољено да провере документе и установили су да је гласала жена од педесетак година, а лична карта била је на име особе која је 1987. годиште.

 

«На упозорење да то није та особа и да је много старија, из бирачког одбора су одговорили да је рат утицао на њу па је рано остарила», навео је Петровић.

 

 

Каже да су изношени бирачки спискови са бирачког места и да је било разних превара и манипулација које је навео у примедбама, али да нажалост нико није реаговао иако је забележен и случај поништавања коверата са гласачким листићима јер се показало да их има више од броја бирача који су гласали на том биралиштима.

 

«Због притиска и претњи нисмо све примедбе успели да унесемо у записник и затражили смо помоћ полиције, која није дошла. На том бирачком месту била је `излазност` невероватних 87 одсто», истакао је Петровић напомињући да му није јасно да нико није реаговао на примедбе у записнику.

 

 

Осудивши претње посматрачима председник сребреничког ДНС-а Велибор Ранкић истакао је да очекује реакције надлежних и да је незамисливо да су познати резултати избора у много већим срединама од Сребренице, те се нада да ће они данас бити познати и за ову општину.

 

 

 

 

(Танјуг)

Тагови: ; ; ;