Синоћ је одржан други ТВ дуел између Доналда Трампа и Хилари Клинтон у Сент Луису, држава Мисури. Обоје нису бирали речи у односу једно према другом, тачно према очекивањима.

 

hilari-i-tramp1

 

Кандидат Републиканске партије се извинио сународницима за оно што је, у разговору са ТВ водитељем Билијем Бушом пре десет година, рекао о женама.

 

„То је био разговор у мушкој свлачионици и ја се њиме не поносим. Извињавам се за оно што сам тада изговорио и пред својом женом и пред америчким народом“, рекао је Трамп.

 

„Трамп се никада ни пред ким није извинио за нанете увреде. Он се није извинио оцу војника-муслимана који је погинуо у Авганистану. Он је исмевао новинара-инвалида. Он је ширио растистичку лаж да се Председник Обама родио изван САД. То је прави Доналд Трамп. А неко ко се тако понаша није у способан да буде Председник САД“, био је Хиларин одговор на извињење.

 

Али, Трамп јој није остао дужан.

 

„Погледајте Била Клинтона. Ја сам само говорио, а он је деловао. Оно што је он чинио са женама никада није било у политичкој историји наше земље. Толико је он повређивао жене“, рекао је Трамп.

 

На питање да ли је он са женама радили оно о чему говори, глатко је рекао „Не, ја то нисам чинио!“

 

Затим је затражио од Хилари да се извини за коришћење приватног сервера док је била државни секретар и за уклањање фајлова који су могли да садрже информације које би је компромитовале. Њен одговор је био да да није нанела никакву штету националним интересима, али да се ипак поново извињава за ту грешку.

 

„Такву грешку више никада нећу направити!“, била је категорична.

 

„Ако будем изабран за Председника САД, ти ћеш завршити у затвору. У ствари, да имам власт, ти би већ била у затвору!“, није прогутао причу Трамп, уједно обећавши да ће, уђе ли у Белу кућу, именовати специјалног тужиоца који ће се позабавити њеном електронском преписком.

 

„Никада у историји САД једна страна држава није покушавала овако упорно да утиче на наше изборе“, искористила је Хилари прилику да поткачи Русију.

 

„То је напросто смешно! Не верујем да Русија покушава да утиче на наше изборе. Можда никаквог упада у сервере није ни било!“, био је јасан Трамп, додавши да он Владимира Путина не познаје, али да сматра да би било добро да САД имају добре односе са Москвом и да се заједно боре против «исламске државе».

„Ја нисам за Асада. Али, Асад убија «исламску државу», Русија убија «исламску државу», Иран убија «исламску државу». Русија, Иран и Асад држе водеће позиције у уништавању «исламске државе» због слабе спољне политике САД“, био је Трампов коментар на Хиларино инсистирање да Асад мора да напусти власт.

 

Уз то је поновио упоредио нуклеарне арсенале САД и Русије и упозорио да је амерички далеко заостао за руским.

 

„Наш нуклеарни програм је далеко заостао, а њихов је у процвату. Наша Влада није смела да дозволи да се то догоди. Наше нуклеарно наоружање је застарело и испошћено“, поновио је Трамп своје становиште.

 

На Хиларино инсистирање да Русија смишљено разара Алеп, Трамп је одговорио: „Алеп је, по мом мишљењу, већ пао. У основи је пао. А погледајте Мосул. То је највећи проблем. Ми имамо Мосул као проблем јер је у њему много странаца који ратују на страни «исламске државе». И Вашингтон и Багдад стално тврде да ће Мосул бити заузет за три-четири недеље“.

 

„У њеном срцу је огромна мржња. Он је била озбиљна када је рекла да половину оних који мене подржавају чини гомила одвратних људи“, оптужио је Трамп своју супарницу, истовремено избегавши да се изјасни да ли и даље има намеру да муслиманима забрани усељавање у САД.

 

Затим су уследиле теме везане за живот у САД.

 

„Кинези, када им раст БДП падне на 7% то сматрају националном катастрофом, а ми имамо 1%. Ми фактички немамо раст. А пашћемо још ниже“, предвидео је Трамп.

 

Он је Американцима обећао јефтиније здравствено осигурање, а Клинтонова усавршавање постојећег. Она сматра да је боље сачувати оно што је у постојећем здравственом систему добро. Јер, ако он укине, морали би све да раде испочетка.

 

„Obama Care је кошмар који никада неће профункционисати. То наши људи не могу да плате, а ужасно је скупо за земљу“, није попустио Трамп.

 

Трамп је сународницима обећао и смањење пореза а Клинтонова га је због тога оптужила да живи у паралелној реалности.

 

„Хилари Клинтон ће вам повећати порезе. Она ће земљу довести до катастрофе“, као да је једва дочекао Трамп.

 

По завршетку дуела, од ривала је тражено да кажу шта цене код оног другог.

 

Она се не повлачи и не предаје. Ја то поштујем“, био је кратак Трамп.

 

Ја поштујем његову децу. То што је подигао добру децу говори и о њему. Не слажем се са њим готово ни око чега, али ми је, као мајци и баки, то врло важно“, избегла је Хилари да каже и једну лепу реч за свог противника.

 

Њих двоје се на почетку дуела нису руковали, а Трамп је на крају дуела оптужио модераторе да је Хилари имала више времена за одговоре него он.

 

Такође, он је пред новинаре извео четири жене које су јавно оптужиле Била Клинтона да их је сексуално спопадао и силовао. Са њим су пред камере изашле Пола Џонс, Хуанита Броудрик, Кетлин Вили и Кети Шелтон.

 

„Ове четири храбре жене замолиле су да буду сада овде, а мени је била част да им помогнем“, представио их је Трамп сат времена пре почетка дуела.

 

Мајкл Пенс, Трампов кандидат за потпредседника САД, је по завршетку дуела написао на свом Твитер налогу да је републикански председнички кандидат био убедљивији и да је победио Хилари Клинтон.

 

„Честитам Даналде победу и поносан сам што у овој политичкој борби учествујем заједно са Вама“.

 

Изборни штаб Клинтонове је прогласио њу за победника рунде у Сент Луису.

 

Општи утисак је да је ова дебата била готово изједначена, а оно што је најважније за Доналда Трампа, да је барем делимично скренула пажњу са његових увредљивих коментара о женема.

 

Хилари Клинтон је успела да се прикаже у бољем светлу од Трампа када је реч о конкретним питањима и плановима којим путем даље водити Америку.

 

Ипак, тешко је рећи ко је од њих двоје придобио више неодлучних бирача. Сазнаћемо.

 

Ката

Тагови: ; ; ;