Спољнополитички одбор Европског парламента у стаху од пропаганде Русије иде толико далеко да ту пропаганду изједначује са пропагандом ИСИЛ-а стављајући их у исту раван.

eu_main_epa

 

Спољнополитички одбор је изгласао нацрт резолуције, која је правно необавезујућа, а о којем ће се у новембру гласати на седници Европског парламента, пренела је агенција Хина.

„Непријатељска пропаганда и дезинформације уперене против наших друштава од стране Кремља и недржавних фактора попут Исламске државе јесте чињеница. Како би се томе делотворно супротставили, прво то морамо да идентификујемо”, рекла је парламентарни известилац и посланица из Пољске Ана Фотига.

 

У нацрту резолуције се наводи да је ЕУ под растућим притиском да се супротстави дезинформационој кампањи из Русије и организација попут ИС-а и Ал Каиде.

 

„Непријатељска пропаганда против ЕУ и њених држава чланица настоји да искриви истину, изазове сумњу, подели ЕУ и њене северноамеричке партнере, парализује процес доношења одлука, дискредитује институције ЕУ и изазове страх и несигурност међу грађанима ЕУ”, каже се у тексту.

У тексту нацрта резолуације се упозорава да руска влада „агресивно користи широки распон алата и инструмената, попут група стручњака, вишејезичних телевизијских станица као што је РТ, псеудо новинских агенција, друштвених мрежа и интернетских тролова како би се довеле у питање демократске вредности, поделила Европа, обезбедила домаћа подршка и створила перцепција о пропалим државама у источном суседству ЕУ”.

 

Такође се каже да пропагада Кремља директно циља на новинаре и политичаре, као и да је фалсифицирање историје једна од кључних руских стратегија. Кад је реч о исламистичким терористичким организацијама попут ИС, оне спроводе кампању како би повећале мржњу према европским вредностима и интересима.

 

У тексту се позивају државе чланице да тешње сарађују у борби против радикализације и каже се да треба развити наратив против пропаганде ИС, између осталог, и давањем већег простора муслиманским интелектуалцима који имају веродостојност да делегитимишу исламистичку пропаганду.

 

Посланици ЕП упозоравају да против пропаганде не може да се бори противпропагандом и да би то било контрапродуктивно. Против тога се може борити подизањем свести, едукацијом и јачањем информационе писмености у ЕУ како би грађани могли критички да анализирају медијске садржаје, кажу посланици.

 

У нацрту резолуције се такође препоручује јачање сарадње између ЕУ и НАТО на пољу стратешке комуникације.

Извор Агенција Тањуг

Тагови: ; ; ;