Гуслар Марко Шћепановић (28) представиће сутра увече у Установи културе Палилула у Београду, албум «Темељи православља», у част нераскидивог пријатељства између српског и руског народа. Диск је јединствен и по томе што је снимљен на руском и српском језику, а млади уметник родом из Никшића, поносно истиче да га је посветио руском председнику Владимиру Путину и последњем руском цару Николају Другом Романову.

 

spek-gusle-za-putina_620x0

 

» Први сам гуслар у историји који је снимио песму на руском језику уз гусле» — каже за «Новости» Марко Шћепановић. » Пријатељски и братски односи Русије и Србије никад нису били бољи у последњих 50 година. Спаја нас и вера, што је веома важно. Била ми је велика част да у песми «Темељи православља» опевам Путина, али и великог пријатеља српског народа цара Николаја.»

 

Шћепановић већ 10 година живи у Београду, гусле свира више од 15 година, а овај инструмент је заволео још као дечак.

 

«То је у мом случају помало традиција, а помало генетика — прича нам Марко, који је пре три године објавио албум о српској хероини Милунки Савић» — «Свирао сам у Америци, Канади, свуда сам путовао захваљујући овом инструменту. Гусле су традиционални аутохтони српски инструмент и лично је краљ Александар Карађорђевић 1928. године био у жирију на такмичењу гуслара у Београду.»

 

КРУНА СПАСА ПЛАНЕТАРНОГ ЏИНА

Марко је уз гусле отпевао «Темеље православља», на текст Драгослава Брновића, а ово су неки од стихова песме — «Ал’ је свака сила за времена, па сијевну искра из камена, кад на глави засија Путина, круна спаса планетарног џина, чим на руски усправи се престо, врати цркви заслужено место, забораву покида окове и васкрсну славне Романове»…

 

 

НОВОСТИ

Тагови: ;