„САД  злоупотребљава региноналне међународне организације у функцији своје агресивне политике у Европи, јер са тиме постижу више циљева: Европу чине нестабилном, неконкурентном, умањујући способности Русије и читавог Евроазијског региона у односу на њихову стварну моћ у светској политици.“

14643194_1421519574543399_1919143384_n

Овако је Проф Др Митар Ковач започео своје излагање на научној конференцији на тему «Последице Варшавског самита НАТО на безбедност Европе и Балкана»

 

На срећу многе традиционално пријатељске државе у Европи све више то разумеју, као пример се наводе Француска, Италија, Шпанија, али су медији под блокадом тако да та демократска дебата не долази до изражаја.

 

Такав закључак се може извести нажалост, и за нашу државу. Где су медији под контролом већинског дела страног капитала, где се слободна реч, па и овакви скупови, који нису сагласни ставовима званичне политике не могу чути у јачим медијима у Србији.

 

„Морамо бити свесни да ће се у медијима као до сада пласирати лажна опасност са Истока или од Русије, да им се приписују  вајни злочини из Сирије, које наши медији некритички преузимају од водећих медијских кућа са Запада,слично по моделу грађанског рата у Босни и Херцеговони,типа Маркала.“ — упозорио је професор Ковач.

 

Данас, на срећу постоје земље чије су владе спремне да изразе неслагање са одлукама  НАТО-а. Мађарска је пример тога у погледу мигрантске кризе, а и у погледу не давања својих војника у мултинационале снаге, које би биле усмерене против Русије. Анти НАТО покрет у Европи се све више шири, како у неутралним државама, тако и у потенцијалним чланицама, па и на Балкану. На нашу срећу, Србија није усамљена.

Хитно прикључивање бивших социјалистичких земаља у НАТО пакт, (Бугарска,Румунија) такорећи напречац, као и прикључивање Балтичких земаља је део једне вишедеценијске стратегије у даљем походу НАТО-а ка Истоку као и тежњом мултинационалних корпорација за јефтиним тржиштима и богатим ресурсима на истоку.

 

НАТО је свестан да постоји могућност отказивања послушности у једном броју држава, у неком регионалном рату, јер владе тих држава не би могле да објасне свом цивилном друштву зашто у већем броју њихови војници гину за нечије туђе интересе. Због тога САД покушава, да у бившим чланицама Совјетског Савеза и Варшавског уговора, добију ортодоксне и безусловне савезнике.

 

«Нама стоји проблем у ближем, тј у самом окружењу  Србије. Црна Гора је  нажалост своју самосталност почела да изграђује на антисрпству. Није проблем постојања Црне Горе као србске државе,као што је изворно и историјски била, него што прави разбраћу од свог националног бића. што проглашава неку нову нацију, неку нову веру, неки нови језик, притом то спроводећи агресивним методама. Србски народ је у Црној Гори заборављен.» објашњава у даљем излагању професор  Ковач

 

И за крај свог излагања, проф Ковач је рекао да је судбина србског народа одређена.

 

„Не можемо бити нешто што нисмо. Не можемо бити сервилни, кад нам није такав биолошки код! Нити ми можемо бити на страни оних који су усмерени да дају своје легије у походу на Исток.“

Тагови: ; ; ;