Русија је одлучила да хитно појача сиријску противваздушну одбрану тако што ће Дамаску да испоручи најновије зенитне ракетне системе, пише лист Известија, позивајући се на војно-дипломатске кругове у Москви.

 

1-pancir

 

„Русија разматра могућност да Сирији сипоручи партију зенитних ракетно-топовских система Панцир. Уговор о продаји тих система Дамаску био је потписан још пре неколико година, али је из финансијских разлога био реализован тек делимично. Сада је одлучено да се Дамаску предају преостали Панцири без тражења да испорука буде одмах плаћена”, пише лист.

 

Експерти, на које се лист позвао, кажу да се Москва за хитно јачање сиријске ПВО одлучила због америчке претње да ће бомбардовати сиријску армију и њену војну инфраструктуру, укључујући аеродроме.

 

По изворима, сиријска армија ће добити преко десет Панцира, додатни радари и командни системи везе који ће омогућити да ракетни системи делују у саставу батерија .

 

Москва и Дамаск су уговор о „Панцирима” потписали још 2008 о партији до 50 таквих система са најмање 700 ракета. Уговор је вредео око 730 милиона долара.

 

Панцири су у стању да обарају авионе, хеликоптере, дронове и високопрецизне пројектиле, укључујући крстареће ракете. Имају домет до 20 км.

 

„Ако сиријски Панцир обори амерички авион, ситуација ће постати још сложенија него што је сада јер ће Вашингтон и Пентагон окривити Русију. Конфронтација између Русије и САД биће дигнута на нови ниво, али се ти системи и испоручују да се Пентагон одврати од авио-удара по Асадовим снагама”, каже директор агенције «Спољне политикае» Андреј Сушенцов.

 

Ката

Тагови: ;