Администрација Барака Обаме је прошле године продала оружје Саудијској Арабији у износу од 1,3 милијарде долара, упркос упозорењима да САД тако могу бити укључене у ратне злочине на подручју Јемена, јавља Ројтерс позивајући се на владине документе и изјаве садашњих и бивших америчких званичника.

 

У питању је војна операција коалиције арапских земаља на челу са Саудијском Арабијом против јеменских побуњеника Хусита. Према писању Ројтерса, током операције коју је подржао Вашингтон, убијено на хиљаде цивила.

 

1-1

 

Према информацијама добијеним од Агенције за поштанске преписке и бројних изјава америчких званичника задњих годину дана, Стејт департмент не верује да ће војска бити у стању да нападне саудијске Хусите без жртава међу цивилима и разарања инфраструктуре Јемена.

 

Амерички адвокати на крају нису дефинисали да ли су САД учествовале као војни савезник коалиције у том рату у складу са међународним правом. Ако се утврди да је тако, то би значило да би Вашингтон био под истрагом о ратним злочинима.

 

У том случају би се могли суочити са чињеницом да низ америчких војника буде подвргнут кривичном гоњењу — барем у теорији.

 

У документу се наводи да су САД захтевале од Ријада да се ограничи штета међу цивилним становништвом и дао Саудијцима списак места која не би смели да бомбардују, иако су још тада сумњали да ће Саудијска Арабија да то испоштује.

 

Када је током 2015 године број цивилних жртава у Јемену драматично повећан и неке добро познате организације за заштиту људских права су изјавиле да Вашингтон може да буде саучесник за ратне злочине у Ријаду, адвокати Стејт департмента су подигли узбуну, рекао је један од званичника.

 

Од марта 2015 године САД су одобриле продају оружја Ријаду у вредности од преко 22,2 милијарди долара, а већина тог оружја тек треба да буде достављена краљевству. У тај износ је укључено и 1,29 милијарди долара које је Саудијска Арабија већ платила за ултра-прецизну муницију коју је употребила у сукобу на територији Јемена.

 

Више од 60 конгресмена из Представничког дома тренутно позива Обаму да повуче следећи договор. Покушај Сената да тај договор блокира је завршио неуспехом.

 

У Јемену је у војном сукобу убијено 3800 људи, у ваздушним ударима су уништене болнице и школе. Они су одговорни за 60% смртних случајева у овој земљи.

 

Након ваздушног напада у Сани, током кога је убијено 140 људи, Вашингтон је прогласио намеру да преиспита одлуку да подржи коалицију арапских држава у Јемену.

 

Ката

Тагови: ; ; ;