Скупштина РС усвојила је извештај Републичке комисије за спровођење референдума у којем је констатовано да је референдум успешно одржан и да је пуноважан.

 

rs-narodna-skupstina

 

Скупштина РС констатовала је да је резултат референдума пуноважан, јер се на њему изјаснило 680.175 особа, односно натполовична већина грађана с правом гласа или њих 55,78 одсто.

На референдумско питање «Да ли подржавате да се 9. јануар обележава и и слави као дан Републике Српске» позитивно је одговорило 677.771 гласача, односно 99,81 посто оних који су изашли на референдум.

 

Негативан одговор дало је 1.298 изашлих на референдум.

 

Резултат референдума биће објављен у Службеном гласнику Републике Српске.

 

Скупштина РС утврдила је да Републичкој комисији за спровођење референдума престаје мандат, али је Комисију овластила да и даље учествује у поступку који се у вези са референдумом у РС води пред Уставним судом БиХ.

 

У извештају Комисије наведено је да је референдум о Дану републике обављен у складу са Законом о референдуму и грађанској иницијативи.

 

Скупштина је прихватила предлог опозиционих странака да наложи Влади РС да обезбеди финансијска средства и осталу подршку члановима Комисије за спровођење референдума, због могућих процеса пред правосдуним институцијама БиХ.

 

Поједини чланови Комисије већ су саслушани у Тужилаштву БиХ у предмету «Милорад Додик и други» у вези с одржавањем референдума о Дану РС, који је претходно забранио Уставни суд БиХ.

 

Расправи о референдуму нису присуствовали посланици Коалиције «Домовина», у којој је доминантна Странка демократске акције, који су били против организовања референдума у РС.

 

Скупштина РС је 15. јула донела одлуку о расписивању референдума о Дану републике на целој територији Републике Српске.

 

Референдум је одржан 25. септембра, а 17. септембра је Уставни суд донео одлуку којом се забрањује одржавање референдума, оценивши га нарушавањем уставно-правног поретка БиХ.

 

 

Бета

Тагови: ; ;