Пише: Дмитриј Дробњицки
fakti.org

 

НА универзитету Вашингтон у Сент Луису, држава Мисури је одржана друга председничка дебата између Доналда Трампа и Хилари Клинтон што је, вероватно, био најишчекиванији догађај у актуелној политичкој сезони, чак ишчекиванији него први дуел два кандидата.

 

Два дана раније у штампу је доспео компромитујући материјал о Трампу од пре једанаест година. The Washington Post је на свом сајту поставио видео снимак на којем Доналд на веома вулгаран начин говори о женама са продуцентом ток-шоу емисије „Приступ Холивуду“ Билијемом Бушом.

 

То је у медијима и на друштвеним мрежама изазвало прави ураган. У табору републиканаца је почела паника. Неколико десетина партијских функционера је одједном изјавило да више не могу да подржавају Трампа. Прошириле су се гласине да Национални републикански комитет размишља да кандидата замени његов потпредседник Мајк Пенс или неки други, нормалнији, политичар.

 

Разуме се, то се, према правилима номиновања председничких кандидата, може учинити само уз сагласност самог Доналда, али већ су и само позиви да се замени кандидат погоршали третман Трампа у медијима. Међутим, он је изјавио да се ни у ком случају неће повући из трке. Углавном, Трамп се ових дана налазио под великим притиском.

 

1-v

 

Одмах по објављивању скандалозног видео-снимка, Доналд се јавно извинио за своје понашање у прошлости, али је напоменуо да се његов грех састоји само у речима, док је Бил Клинтон био сексуални агресор на делу, а његова жена Хилари му је помагала у прикривању његових радњи и застрашивала је његове жртве.

 

Раскринкавање није избегла ни бивша прва дама. Группа WikiLeaks ископала је неке транскрипте предавања Клинтонове које је она држала финансијерима са Вол Стрита и страним банкарима. Између осталог, јавност је сазнала да она машта о западној хемисфери без граница, о јединственом тржишту и слободној трговини. Тако је Хилари још једном ухваћена да бирачима говори једно, а богатим спонзорима друго.

 

Осим тога, Трампов штаб и њему близак сајт Breitbart пронашли су три жене које су биле жртве сексуалне агресије Била Клинтона, као и жену коју је као 12-годишњу девојчицу силовао човек чији је адвокат била Хилари.

 

Њих четири су одржале прес-конференцију уочи дебате, а такође су присуствовале самом догађају на универзитету „Вашингтон“, тако да су одмах после једноипочасовне дебате поново давале интервјуе медијима.

 

Дебата у Сент Луси одржана у такозваном формату „таунхол“.

 

Поред гледалаца, заједно са кандидатима на главној сцени, присуствовало је 40 становника државе Мисури из редова неопредељених бирача, које је изабрала агенција Gallup. Ти бирачи су поставили пола питања кандидатима. Неколико питања бирачи су могли да поставе преко Фејсбука. И само четвртину питања поставили су модератори.

 

Пре четири године таунхол-дебате између Барака Обаме и Мита Ромнија биле су најинтересантније на тим изборима. Модерација је тада била прилично мека, тако да су се кандидати често расправљали између себе, а нису само одговарали на иста питања један за другим.

 

Ове године водитељка телевизије ABC News Марта Радац и водитељ CNN Андерсон Купер решили су да модерирају догађај максимално строго.

 

По свој прилици, таква одлука је донета јер су водитељи првих председничких и потпредседничких дебата оштро критиковани због губитка контроле над расправом. То је нарочито било приметно у спору Хилариног партнера Тима Кејна и Трамповог броја два Мајка Пенса.

 

Строга модерација је разводнила формат и очигледно није ишла на руку Трампу. Велики Доналд се дефинитивно припремао за вербалне дуеле, које су водитељи пресецали у корену.

 

Упркос томе, дебата је била очајничка, врела и у многоме прљава. Лист Politico га је крстио као најодвратнију дебату у историји. На почетку догађаја супарници чак нису ни ружили руку једно другом.

 

Друго питање је било о компромитујућем видео-снимку о Трампу. Доналд је био спреман за њега. Он је поновио да се извињава, рекао је да се не поноси речима које је тада изрекао и прилично вешто је претворио компромитацију против себе у оружје против медија, поставивши реторичко питање – зашто медији придају толики значај његовим приватним разговорима, док у свету дивља «исламска држава».

 

Хилари је покушала да извуче максимум из питања.

 

Она је по ко зна који пут поновила своју изјаву да такав човек не може бити Председник. Говорећи о његовом видео-обраћању, у коме се републиканац извинио бирачима и уверавао их да те речи не одражавају оно ко је он заправо, бивша државна секретарка је рекла: „То је управо прави он“.

 

Од тог тренутка Доналд је прешао у офанзиву и износио оптужбе на рачун Клинтонове једну за другом: приватни поштански сервер, обрисана електронска писма, лаж пред комисијом Конгреса, катастрофа у Бенгазију, корумпирани Фонд Клинтонових, укључујући прикривање мужевљевих сексуалних (не)дела.

 

Хилри је сваки пут покушавала да изнесе контраотужбе на Трампов рачун и доследно је избегавала већи део питања модератора о сопственим промашајима и грешкама.

 

И поново је Трампу био стављен на душу „руски фактор“. Клинтонова је изјавила да стручњаци у области безбедности сада већ тачно знају да Кремљ, а то значи и Путин, покушавају да утичу на исход америчких избора. И WikiLeaks је део тих напора. Када се повео разговор о Сирији, оптужбе на рачун Русије су се наставиле.

 

„Русија је решила да крене на све или ништа у Сирији. И одлучила је кога ће да подржи на овим изборима. А то нисам ја“, рекла је Хилари.

 

Хилари је још једном потврдила своју одлучност да се уведе зона забране летења у Сирији, али на директно питање модератора, да ли ће обарати руске авионе и изводити нападе на Асадов режим, није одговорила. Када је модератор почео да инсистира, бивша државна секретарка је изразила наду да ће до тренутка када нови Председник преузме своје дужности ИД практично бити одбројани дани.

 

Трамп је рекао да му се Асад не свиђа, али он се бори против ИД, и зато га не треба дирати. На питање шта радити у случају пада Алепа, он је одговорио: „Алеп је већ пао. Алеп је фактички већ пао“.

 

Доналд је такође изјавио да не види ништа лоше у сарадњи с Русијом у борби против терориста на Блиском Истоку и другим местима, а оптужбе на рачун Русије се чују само зато што су веома погодне за скретање пажње са компромитујућих материјала које објављује WikiLeaks.

 

Када је модератор поставио републиканском кандидату питање шта мисли о изјави свог потпредседника гувернера Пенса о потреби примене силе против Дамаска, Трамп је без увијања одговорио: „Нисам с њим разговарао неколико дана. И не слажем се с њим у томе“.

 

И то је била мини-сензација у оквиру те дебате.

 

По свој прилици, Трамп и његово најближе окружење веома су незадовољни што је Мајк Пенс давао изјаве које се не поклапају са мишљењем Великог Доналда, као и тиме што је на потпредседничким дебатама више рекламирао себе него што је бранио свог патрона.

 

Модератори су дозволили Хилари да говори мало дуже него Трамп, што је наравно наљутило републиканца, али отворене пристрасности у расподели времена није било. Доналд је више изразио незадовољство за сваки случај.

 

Трамп је имао довољно времена да изведе све нападе које је планирао.

 

Он се држао уравнотежено, али се у реторици није суздржавао и чак је обећао да ће у случају победе именовати специјалног тужиоца који ће се позабавити истрагом случаја Хилари Клинтон.

 

„Ево, видите зашто се власт не сме поверити овом човеку“, покушала је да искористи ситуацију његова супарница.

„Зато што ћете се наћи у затвору“, моментално је парирао Трамп.

 

Последње питање једног бирача за оба кандидата било је феноменално и изазвало је овације у сали: „Упркос свој вашој реторици, да ли постоји бар нешто код вашег опонента што вам се свиђа?“.

 

Хилари је рекла да је то Трампова породица. Доналд је казао да су то квалитети борца бивше прве даме.

 

По завршетку дебате супарници у ипак пружили руку једно другом.

 

Да резимирамо. Упркос томе што је Трамп био активнији, што је доминирао на сцени, што није допустио да се дебата претвори у расправу о његовом лошем понашању и што је у потпуности неутралисао причу о свом порезу на доходак, ја га не бих прогласио апсолутним победником ове дебате.

 

Да, Хилари јесте понављала научене фразе и, по свему судећи, није била баш најспремнија за супарников притисак. Осмех којим је дочекивала Трампове оптужбе се од подсмешљивог у првој дебати сада претворио у нервозни, при чему је било видљиво како црвени, она поново ништа конкретно није рекла о свом програму, али није нокаутирана.

 

Трамп је решио само део задатака који су пред њим.

 

Мислим да ће бежање истакнутих републиканаца са Трамповог брода после ове дебате престати. Престаће да пада и његов рејтинг, који се ипак мало смањио након објављивања скандалозног видео-снимка. Приче о његовим изјавама од пре једанаест година неће престати да круже, али Доналдов тим је добио шансу да затрпа ту тему новим програмским говорима и осталим информативним поводима.

 

Па ипак, Трамп није успео да кристално јасно докаже неопредељеним бирачима да је гласање за Хилари катастрофа. При томе је бивша држава секретарка успела да изврши минимум својих задатака. Она се у дебати држала прилично бодро, вешто је избегавала да одговори на већину неугодних питања и ни једном се није правдала. Готово све оптужбе на свој рачун она је просто игнорисала или окарактерисала као лаж, не упуштајући се у детаље.

 

Када не би било скандала са видео-снимком из 2005, те „експлозије прошлости“, могло би се констатовати да ће Трамп добити серију дебата са великом предношћу. Али, такво стање ствари сада Великом Доналду није довољно.

 

И зато мислим да сада у оба штаба отварају шампањац. Сваки кандидат је направио мали корак ка победи. Само што Доналду очајнички фали време.

 

Да би победио, Трамп мора за мање од месец дана да направи чудо.

 

Да не говорим о томе да можда у резерви постоје нове порције компромитујућих материјала о њему.

 

Ката

Тагови: ; ; ;