Од првог састанка у Бриселу тражио сам да се разговара о имовини, али никада нису то питање хтели да ставе на дневни ред, рекао је премијер Србије. Вучић је истакао да није прихваћен предлог Канцеларије за КиМ да се са питањем «Трепче» иде пред Савет безбедности. Поништене правне последице аката Приштине. Премијер је негирао да је Влада упутила писмо Европској комисији у вези с «Трепчом».

 

вучић седница Владе

 

«Данас је Влада прихватила предлог Канцеларије за КиМ у њеном највећем делу и донели смо одлуку о поништавању свих правних последица и радњи привремених установа у Приштини које се односе на положај ‘Трепче'», рекао је Вучић на конференцији за медије након седнице Владе Србије.

 

Премијер каже да је Влада била принуђена да донесе овакву одлуку.

 

«Желимо да ‘Трепча’ настави да ради. Насмејао сам се када сам видео процену да наша имовина вреди 20 милијарди евра. ‘Трепча’ је од виталног значаја за опстанак КиМ. У ‘Трепчи’ ради, неко би рекао око 600 људи, можемо да кажемо и 1.200, а 3.000 је на буџету ‘Трепче’ и она чува север Косова», каже премијер и додаје да у «Трепчи» има два рудника, два на северу која су отворена, «Бело Брдо» и «Црнац», а оба се већим делом налазе на територији централне Србије.

 

 

Додаје да је «Трепча» од изузетног значаја и да ће је Србија чувати.

 

«Не разумем зашто су ово Албанци урадили, не видим шта су тиме добили и шта тиме желе да добију. Не мисле ваљда да ће да уђу силом? Да отмете не можете, не дамо, не дамо да се дира у права својине ни Албанцима ни онима који су вас на то наговорили. Без икакве силе, без ичега. Питам што сте то радили? Због унутрашњих политичких прилика?», упитао је Вучић.

 

 

Вучић је упитао и зашто су приштинске власти донеле закон о «Трепчи», поручивши, да ако је намера да се каже да је Звечан њихов јер је цела општина настала на имовини «Трепче», то неће бити могуће.

 

«Не могу да разумем зашто су то урадили, као ни оне који су то допустили. Одлука нема смисла. Контролисали су јужни део Митровице још од 1999. у потпуности. Још пре проглашења независности такозване државе Косово», рекао је Вучић.

 

 

У Звечану су српске куће, тамо нема Албанаца — нису ваше и не могу бити ваше, поручио је Вучић приштинским властима.

 

Такође је упитао шта су том одлуком хтели, «можда да ударе још мало на Србију притиснуту са свих страна», јер, како констатује, други смисао то не би имало.

 

Рекао је да директор Канцеларије за Косово и Метохију Марко Ђурић није рекао баш сасвим истинит податак када је говорио о 51 милион тона резерви руда на Косову и Метохији.

 

«Питање је да ли има толико резерви и ко је и како радио процене, јер нисмо радили процене протекле три деценије. Рачунајте да је 85 одсто тих резерви у јужном делу Митровице», рекао је Вучић.

 

 

На седници владе говорило се и о акционом плану за телекомуникације, свеукупним односима са ЕУ, анализирали су се односи у региону, посебно после признавања, односно непризнавања избора у Сребреници и поступцима и потезима које ће Србија и њена влада чинити у наредном периоду.

 

Када су у питању разговори о телекомуникацијама, Вучић је рекао да је на Београду да настави разговоре јер, како је рекао, «наш потпис за нас јесте свето писмо» и када нешто потпишемо, ми то спроводимо у дело.

 

Како је објаснио, питање имовине никада није стављен на дневни ред Бриселског дијалога, иако је у осталим питањима лако постићи договор, попут тога да на Газиводама раде и Срби и Албанци.

 

«Али увек дођемо до питања имовине. Хоћете да дамо језеро? Нећемо, немамо право и не можемо да дамо и то сам 100 пута рекао и немојте да нам трпате питање имовине», рекао је Вучић.

 

 

Поручио је да нико не може да тврди да сва имовина припада такозваној држави Косово, јер су то зграде, како је рекао, које је Србија изградила током последњих десет година.

 

«И да неко каже ‘частите нас’, немамо право на то. И да хоћемо да да частимо тих 19 зграда, изградићемо још 190 других. Немамо проблем. Али проблем је што хоће да користе то питање имовине, како би тражили Валач, Газиводе и друго», рекао је премијер истакавши да је то проблем и да на то Србија не може да пристане.

 

 

 

Танјуг/РТС

Тагови: ; ; ; ;