Црна Гора је на прагу парламентарних избора. Политичко ривалство не постоји само између владајуће Демократске партије социјалиста Црне Горе, на челу са премијером Милом Ђукановићем, и опозиционих партија, него и трећих лица. За више од 27 година Ђукановићеве владавине земља је уништена корупцијом, кријумчарењем цигарета и наркотика. Осим тога, италијански тужилац Ђузепе Шелзи званично је изјавио да је Ђукановић био шеф црногорске мафије. Медији потврђује његову блиску везу са криминалцима у другим земљама. Једну од кључних улога у кривичним пословима Ђукановића игра и албанска мафија.

 

Kosovo's Albanians celebrate in the centre of Pristina

 

Према подацима Интерпола и Еуропола, Подгорица је један од светских центара међународног ланца кријумчарења дроге. Она је такође под контролом високих званичника и представника агенција за спровођење закона Црне Горе. Криминалне групе делују не само у главном граду, али и у Рожајама, Никшићу и Беранама. Црногорска лука Бар је под контролом албанске мафије и користи се за транспорт кокаина из Јужне Америке. Затим се «Балканском рутом» дрога испоручује у Европу.

 

Илегални приход од трговине наркотицима се улаже у развој организације «Ослободилачка војска Косова». Албанска дијаспора такође јача своје позиције у Црној Гори.

 

Албанце на Косову, Македонији, Црној Гори и самој Албанији подржава Вашингтон. Зато албанска мафија има довољно финансијских и војних ресурса да дестабилизује ситуацију у Црној Гори уочи парламентарних избора. Политичка криза у земљи, узрокована растућим албанским проблемом би била од користи Ђукановићу. Неизвесност друштвене и политичке ситуације и тоталног хаоса би се користила као изговор за одлагање избора.

 

 

2006. године пред председничке изборе у Црној Гори су Албанци покушали да спроведу сличан сценарио. Албанска дијаспора финансирана из САД, извела је акцију “Летећи орао”. Један од циљева акције је био да организовање терористичких напада у Подгорици и приградским насељима.

 

 

Могуће је да ће и сама Демократска партија социјалиста такође покушати да поремети изборе, чији је исход за њих и даље неизвестан.

 

 

 

 

 

Извор

 

Тагови: ;