Турска војска ће остати у кампу Башика у северном Ираку докле год то буде потребно, рекао је заменик премијера Турске Нуман Куртулмуш.

 

Ирачки Парламент је усвојио резолуцију у којој је изражен протест против турског војног присуства на подручју Башика. Посланици су захтевали од ирачке Владе да предузме неопходне правне и дипломатске мере, укључујући и преиспитивање економских односа две земље.

 

93093_vest_rusija-vesti-vostok

 

Министарство спољних послова Турске је осудило ову резолуцију. Премијер Бинали Јилдирим је изјавио да ће турска војска и даље остати у логору Башика на северу Ирака, а Премијер Ирака Хаидер ал-Абади сматра да турској војсци ту није место.

 

«Турски војни инструктори су стационирани у логору Башика на северу Ирака на основу закона. Њихов боравак тамо ће трајати све док не буду потребни Турској. Они се у Башика боре против терористичке групе «исламска држава» и подржавају становништво Мосула», рекао је Куртулмуш у интервјуу за Anadolu, додајући да је ослобођење Мосула од ИГ приоритет већ годинама.

 

«А ти позиви за ослобађање Мосул данас наводе на размишљање. Вероватно је реч о томе да је на Премијера Ирака утицано из иностранства», рекао је турски потпредседник Владе, позивајући ирачке власти да не праве грешке користећи једне терористичке организације у борби против других.

 

«Ако под изговором ослобађања Мосула од ИГ у Ирак буду позвани чланови других терористичких група, као што су сиријска курдска Партија демократске заједнице и сиријске курдске самоодбране снаге, то неће допринети миру у земљи. И решење проблема Мосула неће бити», закључио је Куртулмуш.

 

Ката

Тагови: ; ; ; ;