Постављање милијардера Генадија Тимченка, блиског пријатеља руског председника Владимира Путина, за почасног конзула Србије у Санкт Петербургу могло би додатно да закомпликује односе Србије и Запада, оцењује агенција АП.

 

Николић Тимченко Петербург

 

Бизнисмен Генадиј Тимченко, који је под санкцијама САД због Украјине, бивши је џудо партнер Владимира Путина, живео је у Швајцарској и има двојно руско-финско држављанство.

 

Тимченково богатство процењује се на 7,9 милијарди долара, зарађених махом у енергетској индустрији, наводи америчка агенција, дођући да је био под истрагом у САД због навода о прању новца.

 

Председник Србије Томислав Николић рекао је на церемонији отварања конзулата у Санкт Петербургу да Тимченково постављење одражава дугогодишње пријатељске односе односе Србије и Русије.

 

Тимченко је захвалио Николићу на постављењу, наводећи да ће му бити драго да помогне да две земље нађу нове начине за продубљивање сарадње.

 

Николић је рекао да ће Србија вечито бити захвална Русији, пре свега председнику Владимиру Путину, на искреној подршци у очувању територијалног интегритета и заштити националних интереса на међународном плану.

 

«Велики визионар који својим грађанима обезбеђује лепшу и мирнију будућност, данас је ослонац за многе недовољно јаке народе угрожене силом, и најважнији ослонац у борби против великог светског зла — тероризма», оценио је Николић.

 

 

АП наводи да Србија формално жели да постане чланица ЕУ, али да одбија да се придружи чланицама ЕУ и уведе санкције Русији због учешћа у украјинској кризи и анексије Крима.

 

 

 

 

Тагови: ; ;