Готово је извесно да ће начелник Сребренице бити Србин Младен Грујичић који, према последњим незваничним резултатима Централне изборне комисије БиХ, има око 2.000 гласова више од актуелног начелника Ћамила Дураковића.

dodik-t

То, међутим, још не могу да прихвате бошњачки политичари.

 

Председник СДА Бакир Изетбеговић позвао је ЦИК да поново одржи изборе у Сребреници, а председник Републике Српске Милорад Додик оценио је такве изјаве фашистичким, јер Изетбеговић и Дураковић не могу да прихвате да ће Србин да буде на челу Сребренице.

 

БиХ је давно показала да у њој нису равноправни сви народи, а последњи пример су избори у Сребреници. Коментаришући противљење бошњачких политичара да за начелника општине Сребреница буде изабран кандидат српских странака Младен Грујичић само зато што је Србин, председник Српке је поручио да се таквим ставом руши уставни поредак земље која почива на равноправности свих народа.

 

«Не могу да се помирим са таквим негативним ставовима према Србима и заиста ми није јасно зашто нико од страних дипломата и представника ЕУ није осудио такве иступе», рекао је Додик за РТРС.

 

Зашто Србин не може да буде начелник питање је које, изгледа, мучи само Србе. Управо став страних дипломата и представника ЕУ је у овом случају изостао. У супротном, сви би се обрушили на Републику Српску претећи санкцијама», уверен је Додик.

 

«Стране дипломате које долазе из земаља са највишим демократским вредностима немо гледају нападе на српског кандидата који је добио легалну подршку већине народа», рекао је председник Српске.

 

Иако Изетбеговић и СДА тврде да су велики победници на локалним изборима, Сребреница показује управо супротно и поновно призивање на изборе у овој општини само је потврда тога. Сада сву кривицу покушавају да свале на Милорада Додика и Републику Српску.

 

«Изетбеговић покушава да се путем свог суда и тужилаштва обрачунава са Милорадом Додиком. То знамо и то није ништа ново, јер то ради већ дуже. Међутим, то је најбољи начин да му Суд и Тужилаштво БиХ пропадну», навео је Додик.

 

Од БиХ данас више нико нема користи, осим неколико идеалиста и у будућности постоје само два сценарија — изградња БиХ уз поштовање воље свих грађана или она више неће постојати, сматра председник Српске.

 

Он је истакао и да, уколико се не постигне консензус између муслимана, Срба и Хрвата, «БиХ ће нестати».

 

 

 

Тагови: ; ;