Јуче су цивили Доњецке Народне Републике, а посебно становници околине Доњецка били принуђени да преживе још једну ужасну ноћ.

 

polish-film-volyn-b4531

 

«Од 18:00 до поноћи украјинска страна је нападала Александровку и Трудовски рејон Доњецка, а такође и аеродром и индустријску зону. Испалили су 127 минобацачких пројектила и 8 артиљеријских на ова насеља»- изјавио је представник ДНР.

 

Ни подручје Горловке није било поштеђено. На насеље Зајцево су испалили 15 минобацачких пројектила.

 

Ноћу је украјинска армија користила минобацаче и стрељачко наоружање. Број жртава и разарања још се утврђује али је у овом моменту познато да је у насељу Саханка на југу ДНР погинуо 53-годишњи цивил.

 

Претходне ноћи од последица гранатирања оштећено је 15 кућа а два цивила су рањена. Два војника ДНР су погинула а један је заробљен од стране украјинске војске током извођења диверзионе операције. Украјински диверзанти су се убацили потпомогнути артиљеријском ватром из насеља Широкино које се налази недалеко од линије фронта.

 

У ОЕБС-у су одбили да региструју чињенице напада, што представља кршење њиховог мандата.

 

«Важно је напоменути да је могући разлог овог напада неактивност мисије ОЕБС. Представници ОЕБС-а одбили су јуче да евидентирају нападе украјинске стране на насеља Саханка и Лењинское»- рекао је представник војске ДНР.

 

Шта више поставља се питање шта ради ОЕБС? Посебно након њиховог ћутања о довлачењу нове технике, иностране производње на фронт од стране украјинске војске.

 

Обавештајна служба ДНР саопштила је да се у околини Горловке налазе минобацачи и снајпери америчке производње.

 

«Наша обавештајна служба наставља са евидентирањем објеката противника који ће бити уништени у случају офанзиве. Тако је у подручју насеља Мајорск (1.5 км од линије разграничења) у близини моста откривено шест минобацача а пронађени су и снајпери који су у «зону АТО» довезени из САД-а»- саопштио је портпарол Министарства одбране ДНР Едуард Басурин.

 

Без обзира на јавно кршење примирја од стране украјинске војске, војска ДНР наставља са поштовањем споразума из Минска. Тако су, одмах након одвођења снага из Петровског рејона деминери ДНР приступили разминирању терена како је и предвиђено овим споразумом.

 

Међутим наставак борбених дејстава је изгледа неизбежан због растужег незадовољства у Украјини и све веће напетости између ње и Пољске (Пољска представља најактивнијег заштитника Кијева) после објављивања филма «Волињ» Војцеха Смаржовског.

 

Овим филмом режисер жели да обелодани свету истину о масакру над Пољацима у Волињу који су починили украјински нацисти током Другог светског рата. Кијев жели да прикрије ову непријатну епизоду у својој историји која показује право лице «хероја» попут Бандере и његових колаборациониста.

 

Као и својевремено филм Пола Моријера «Украјина-маске револуције» тако и «Волињ» изазива буру негодовања у Украјини где су се медији буквално пустили с ланца.

 

Овај филм показује историјски доказане чињенице, да, иако су се милиони Украјинаца борили против нацизма у редовима Црвене армије, неколико стотина локалних активиста Организације украјинских националиста и Украјинске устаничке армије су сарађивали са нацистима за време окупације Украјине и Пољске.

 

Памтимо масовна убиства Јевреја, Рома, заробљених совјетских војника, као и украјинских антифашиста.Украјиски нацисти су вршили и масовно етничко чишћење пољске мањине на западу Украјине. Према информацијама историчара овај геноцид (и званично признат од стране Пољске) однео је између 80 000  и 120 000 живота највише жена и деце између 1943 и 1945 године.

 

Ова епизода подсећа на садашњи геноцид у Донбасу над којим западне владе затварају очи машући при том хуманитарним заставама и вичући о сиријским цивилима док покушавају да спасу џихадисте из Алепа (у које су уложили много труда).

 

Након што су одбијене две резолуције руска и француска изгледа да је сукоб запада са Русијом и њеним савезницима неизбежан. Само се поставља питање ко ће бацити варницу на буре барута?

 

 

извор

Тагови: ; ; ; ; ;