Гасовод «Јужни ток» није само важан за Србију, већ је то транзит преко Србије у Европу, рекао је Тимченко и додаје да мисли да је «Гаспром» свакако заинтересован за изградњу тог гасовода.

 

 

Тимченко каже да је финансирање овог пројекта важно, али у датом случају је то другостепено питање.

 

«Важно је, чини ми се, прво добити све прописане документе за изградњу самог цевовода, односно дозволе оних земаља кроз које треба да пође. Али ако ми дођемо до Турске биће далеко једноставније доћи до Србије преко Балкана и мислим да је то реално. Прва цев ће се градити до Турске, како су изјавили на енергетском самиту наши председници, а друга цев ће бити извозна», рекао је он у инервјуу Спутњику.

 

 

Тимченко, који је од данас почасни конзул Србије у Санкт Петербургу, каже да је тешко радити под санкцијама и да сви његови бизниси које је имао у иностранству више не постоје.

 

Међутим, додаје да је могуће живети и под санкцијама и мисли да је то пут без перспективе који ће се, како каже, кад-тад завршити.

 

«Нада да ће се све срушити у Русији и да ће се направи нека социјална тензија је велика грешка Запада. Они би требало да размотре то питање и што пре укину санкције, то боље по њих, јер економски гледано Русија тренутно проналази друге државе, ради са другим државама», навео је.

 

 

Русију је, истиче, немогуће у потпуности изоловати, она ће сарађивати са Кином, са Индијом, са Пакистаном и, наравно, са Србијом.

 

О томе су, каже, говорили и председник и премијер, односно да Србија неће уводити санкције Русији, због чега су и наши односи и даље добри и пријатељски.

 

Упитан може ли Србија да постане нека врста моста између Русије и ЕУ, Тимченко каже да разуме проблем Србије — бити у Европи, а не бити део ЕУ.

 

«То је економски гледано јако тешко. Међутим, не мислим да Европа превише воли Србију. То је историјска чињеница. Разумем зашто Србија на силу тежи ка Европи, али при томе не видим велику економску перспективу за Србију. Односи, на пример, са Русијом, с обзиром да нема царина због Споразума о слободној трговини, омогућују да се без додатних трошкова пласирају српски производи на руско тржиште», навео је он.

 

 

У питању је, каже, веома конкурентан елемент који је веома важан.

 

«Русија је огромно тржиште. Србија има седам милиона потрошача, Русија која има 140 милиона. Разумљиво је да свако у Русији може да пронађе тржишни удео у било којој индустрији. Дуго сам живео на Западу, преко 20 година, и мој осећај је да се Европа постепено претвара у ‘музеј под отвореним небом»», рекао је.

 

 

У Европи ће, истакао је, да живе други људи и од тога прети велика опасност, јер ће Европљани изгубити свој идентитет.

 

На питање да ли притом има у виду избеглице и има ли решења за Србију, он каже да је наравно, веома је тешко бити мала и независна држава, али свеједно, далеко је исправније бити суверена држава него бити негде са неким, са свакодневним компромисима и борити се са компликованим ситуацијама.

 

«Русија је далеко већа земља, али мислим да она може тако да размишља. Не можемо рећи да је она економски јача од САД или Европе. Међутим, она има свој став», навео је Тимченко.

 

 

Он је потврдио да је историја његовог именовања за почасног конзула везана за породицу Новака Ђоковића.

 

«Знате да сам одувек био велики љубитељ тениса. Десило се да сам се упознао са Новаком, са његовим стрицем и оцем и чак сам узео извесног учешћа, помагао заједничку обнову, акције на Косову, помагали смо заједно косовским Србима и успоставили добре међуљудске односе», рекао је.

 

 

Пре извесног времена, прецизирао је, Горан (Ђоковић) је био овде у саставу српске делегације.

 

«Овде су били и премијер и бивши министар спољних послова Србије, велика делегација, и некако су успели да ме наговоре да је Србија права земља и да је част бити почасни конзул Србије», навео је.

 

 

Упитан чиме се бави почасни конзул, Тимченко каже да није диломата, већ бизнисмен и да му у овом тренутку није сасвим јасно чиме ће се бавити, али му је, каже, јасно да ће то бити сва неопходна питања који ће се јављати међу српским грађанима који се налазе на територији Русије, посебно у региону деловања тог конзулата, који обухвата Санкт Петербург и Лењинградску област, али и Архангелску област и северозапад…

 

«И свакако, размишљаћемо о томе како да ојачамо наше економске везе, да се у томе помажемо. Заправо, мислим да је то једна од важних тема пошто сам ја бизнисмен и имам одређене могућности и вероватно ћу моћи да учествујем у неким пројектима који ће можда бити у Србији, или у заједничким пројектима Србије и Русије», рекао је Тимченко.

 

 

Правце сарадње види и пољопривреди, али и у енергетском сектору.

 

«Тако да у енергетској сфери имамо заиста велике могућности. И већ је свима познато да је руска компанија Гаспромњефт власник НИС-а и данас успешно води ту компанију у Србији. Вероватно има перспективе у развоју петрохемијског комплекса у Србији. Мислим да је и винарство један од могућих пројеката, ми већ имамо искуство у производњи вина у Русији, на југу црноморске обале, тако да мислим да се могу наћи интересантни пројекти у Србији. Узгред, веома много српских грађевинара учествује данас у изградњи крупних и важних објеката у Русији», рекао је Тимченко.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;