Информације од локалног становништва и оружаних снага Новорусије специјално за Новински фронт. (Информације се ажурирају а време је московско — сат времена испред средњеевропског)

 

 

днр лнр

 

 

19:26

Саопштење заменика команданта оперативне команде ДНР-а Едуарда Басурина:

 

«Данас је у току дана команда такозване украјинске «анти-терористичке операције» покушала да се пробије кроз нашу одбрану у подручју између насеља Коминтерново и Лењинское. Због изузетно ниске обуке украјинских оружаних снага, јединица је у те сврхе користила плаћенике из Пољске и Грузије.

 

Под окриљем минобацачке ватре, групе плаћеника са по 30 људи су два пута покушале да из различитих праваца заобиђу и заузму наше позиције. Непријатељ је био приморан да одустане од својих планова и претрпео је губитке — више од 15 плаћеника убијено и 25 рањено.

 

Нажалост, било је губитака и међу нашим браниоцима. Два војника која су стала на пут непријатељу су погинула (из састава 9. пука — погинуо добровољац из Русије «Чељаб» и војник «Србин»), а рањено је још њих петоро.

 

Својим акцијама је украјински војно-политички врх још једном показао неспремност за решавање сукоба путем преговора и потврдио да само обмањује својим изјавама о наводној жељи за миром у Донбасу!

 

Захтевамо од руководства ОЕБС-а осуду акције украјинске команде по питању данашњих напада, као и злочине украјинске ДРГ када су 8. октобра два војника народне милиције ДНР-а погинула, а један заробљен.

 

Поред тога, треба напоменути да су све учесталији напади украјинске команде у овом региону, на југу Републике, у последњих неколико дана довели до смрти једног и рањавања 4 цивила!»

 

 

 

 

16:47

Током синоћњег напада на Александровку погинуо је један цивил. Његово тело је пронађено у улици Горког, саопштила је локална администрација.

 

Према саопштењу Министарства одбране ДНР украјинске снаге су за последња 24 сата 333 пута напали територију ДНР. Нападали су Коминтерново, Октобар, Саханку и Лењинское на југу ДНР, Јасиновату са околином, Зајцево у околини Горловке, Петровски и Трудовски рејон, Спартак, Александровку и подручје Доњецког аеродрома. Све информације о нападима прослеђене су посматрачкој мисији ОЕБС-а као и Заједничком центру за контролу и координацију.

 

 

15:57

Извор из војске ДНР је саопштио да су украјинске снаге јутрос око 10:00 уз помоћ плаћеника из Пољске и Грузије као и терориста из батаљона «Азов» извршиле напад на јединице војске ДНР на подручју између насеља Саханка и Лењинское. Напад су извршили у неколике групе од по 20 чланова потпомогнути артиљеријом из правца Широкина. Војска ДНР је одговорила, а међу казненим батаљонима има губитака. Према информацијама са друштвених мрежа украјинске снаге имају 15 погинулих и 20 рањених.

 

 

12:56

Војна ситуација у Доњецкој Народној Републици и даље је напета. Према саопштењу представника Министарства одбране ДНР Едуарда Басурина, украјинске снаге су током претходног дана више од 500 пута напале територију ДНР.

 

Како је саопштио Басурин, украјинска војска наставља са довлачењем војне технике на линију фронта, и ту технику складишти на територији Донбаса која се налази под контролом украјинске војске. Према његовим речима украјинска војска довлачи тенкове, минобацаче и аутомобиле са муницијом на територији пољопривредних газдинстава на доњецком и мариупољском правцу.

 

Украјинска војска наставља са традиционалним гранатирањима северозападних предграђа Горловке, посебно Зајцева и насеља Голмовское.

 

Синоћ од 19:00 до 22:30, украјинске снаге су нападале северна и западна предграђа Доњецка. Нападали су насеље Спартак и доњецки аеродром. Под ватром се нашла и Путиловка као и пунтови ДНР на путу Доњецк-Јасиновата. Нападали су и Петровски и Трудовски рејон.

 

Украјински војници активирали су ватру и на јужном правцу нападајући насеља Новоазовског рејона. Из правца окупираног села Широкино нападали су Коминтерново, Лењинское и већ пети дан заредом Саханку.

 

Током претходне ноћи украјински окупатори су нападали и Јасиновату са акцентом на пункт ДНР-а који се налази недалеко од града.

 

Народна милиција ЛНР је саопштила да су украјинске снаге током претходног дана 2 пута напале позиције Народне милиције у подручју насеља Калиново и Калиновка. Губитака није било.

 

 

Тагови: ; ;