Русија преговара са Египтом о повратку руске војске у совјетску авио-базу у египатском граду Сиди-Барани, чије би сређиваање могло бити завршено до краја 2018 или почетка 2019 године, пише лист Известија.

 

egipat-zastava

 

Каиро је спреман да Русији препусти ту базу јер сматра да то одговара и његовим интересима и између две земље је већ договорено да Русија потребну војну опрему достави бродовима. Москва ће имати право да у бази Сиди-Барани држи стални војни контигент чији број, наводно, у првој фази неће бити претерано велики.

 

„Иако већ има авио-базу у сиријском Хмејмиму, за Русију би држање авијације у Египту било драгоцено јер би јој то дало прилику да решава војне задатке у западном Медитерану, укључујући и Либију у којој нестабилност и превирања и даље трају”, рекао је бивши члан египатског Генералштаба Талат Мусалам.

 

„Све већи број земаља, међу којима је и Египат, је почео да схвата улогу Русије у очувању равнотеже снага у свету. Уосталом, једна је ствар борити се против тероризма на речима, а сасвим је друго оно што Русија чини у Сирији”, рекао је високи функционер Државне Думе Андреј Красов.

 

Русија ће се вратити у Сиди-Барани после 45 година.

 

Ката

Тагови: ; ;