Таблоидни листови у Великој Британији изазвали су паничне реакције објављивањем на насловним странама лажну изјаву руског председника Владимира Путина којом саветује својим држављанима да се врате из иностранства, алудирајући тиме на почетак Трећег светског рата. И неколико српских интернет портала и таблоида је такође ову вест пренело као велику сензацију.

 

 

Британски листови Дејли Мејл и Дејли Стар су најавили Трећи светски рат на основу непоузданих информација руског регионалног портала, пише РТ.

 

Они су цитирали пет анонимних политичара који су наводно рекли да им је из Кремља препоручено да своје породице, укључујући децу која студирају на страним факултетима, врате кући.

 

Испоставило се, наводи РТ, да су британски медији погрешно протумачили позив руског председника да се деца политичара да не уписују на скупе стране факултете, већ на оне руске.

 

Погрешно тумачење Путинове изјаве су пренели мањи руски портали након чега их је преузела британска таблиоидна штампа која их је објавила на насловним странама.

 

На питање да ли је тачно да је Путин изјавио да Руси треба хитно да се врате из западних земаља, портпарол Кремља, Дмитри Песков је рекао да «први пут чује за тако нешто».

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ;