Званични представник Министарства здравља Владе Хута Јемена др Тамим Ал-Схами истакао је да је земља на ивици хуманитарне катастрофе, а број жртава премашује 10 хиљада међу цивилним становништвом.

A displaced man who fled Saada province, northwest of Sanaa, carries relief supplies to his family during a food distribution by Yemeni volunteers in Sanaa, Yemen, Thursday, Dec. 17, 2015. (AP Photo/Hani Mohammed)

«Јемен жели да се обрати Русији за хуманитарну помоћ. Према подацима Министарства здравља, ми ћемо послати писмо тражећи подршку. Упркос томе што су сада у Јемену  различите међународне организације, које допремају храну и лекове, те количине нису довољне,» — рекао је представник Хутса.

 

Поред тога, др Ал-Схами је истакао негативну улогу САД у Јеменској кризи. Према речима саговорника, Вашингтон је главни спонзор рата.

 

«Саудијска Арабија је добија америчко оружје и муницију. Осим тога, америчка војска има обавештајну и политичку подршку  Ријада. Тако се  Вашингтону даје дозвола да напада Јемен. Као резултат ваздушних удара  убијено је много цивила,» — рекао је ал-Схами.

 

Извор из Министарства за ванредне ситуације је изјавио да ће, у случају да стигне захтев за помоћ, она  бити обезбеђена. Саговорник је рекао да је у лето 2015-те,Министарства за ванредне ситуације  испоручило више од 46 тона хуманитарне помоћи Јемену.

Тагови: ; ;