Нови Сад је у Бриселу проглашен за Европску престоницу културе за 2021. годину, објавила је Радио-телевизија Војводине.

 

novi-sad

 

Одлука је донета након посете панела експерата Новом Саду и детаљне анализе финалне пријаве на 112 страница.

 

У завршној фази, данас је одржана и «одбрана» кандидатуре уз вишесатно усмено представљање пријаве од стране делегације, састављене од новосадских уметника, професора, урбаниста и кустоса, коју су предводили градоначелник Новог Сада Милош Вучевић и председник Организационог одбора за кандидатуру Новог Сада за ЕПК 2021 Немања Миленковић.

 

«Мислим да је овог тренутка пуно срце сваког Новосађанина, јер сви ми заједно чинимо Нови Сад оним што јесте, а од сада цела Европа потврђује да смо центар културе! Много је труда, идеја, креација, личних импресија скројених у уметничка дела, саткано у дух нашег лепог Новог Сада, и коначно је стигла потврда наше изванредности са највишег нивоа у Европи. Добијање титуле Европске престонице културе отвара нова велика врата за даљи развој Новог Сада, али и целе наше земље, и не само у области културе», истакао је Милош Вучевић.

 

 

Додао је да титула потврђује да је култура истински покретач позитивних промена у друштву које поред стварања нематеријалних вредности имају и реперкусије на економију.

 

«Честитам великом тиму који је вредно и предано радио на апликацији ‘Нови Сад 2021’, свим Новосађанима који су посредно учествовали у том послу, и од срца се захваљујем културним велепосленицима који су нам пружили несебичну подршку. Ово је награда за синергију, уједињену и заједничку акцију», истакао је Вучевић.

 

 

Пројекат «Нови Сад 2021» осмишљен је као платформа за развој културних и креативних потенцијала Града, који за циљ има да оснажи културну виталност града, омогући урбану регенерацију, те побољша интернационални углед и туристичку понуду Новог Сада.

 

 

 

Тагови: ; ;