Америчка морнарица је лансирала крстареће ракете и уништила три радарска положаја у приобалном делу Јемена на Црвеном мору, на територији под контролом побуњеника Хута, саопштили су амерички званичници. То је, како су навели, узвратна мера после два инцидента ове недеље када су ракете испаљене на бродове америчке морнарице у тој области.

 

razarach-americhki разарач

 

Ово је први пут да су САД гађале положаје Хута током дугог грађанског рата у Јемену. До сада су САД пружале само логистичку подршку и обезбеђивале пуњење авиона арапске коалиције предвођене Саудијском Арабијом, која се бори против јеменских шиитских побуњеника, познатих као Хути, и њихових савезника.

 

САД су биле концентрисане на Ал Каиду у Јемену и Хути нису били главна мета америчких снага док ове недеље нису лансиране ракете на америчке бродове са територије под контролом Хута.

 

Амерички званичници нису објавили податке о могућим жртвама данашњег ракетног напада.

 

Три погођена радарска положаја налазе се у удаљеним областима и постоје мале шансе да је било цивилних жртава или колатералне штете, рекао је један војни званичник, који није желео да му се наведе име пошто нема овлашћење да говори с медијима, пренела је агенција АП.

 

Рекао је да су крстареће ракете лансиране са разарача «Nitze».

 

Председник САД Барак Обама одобрио је ударе, на препоруку министра одбране Еша Картера и начелника здруженог генералштаба, генерала Џозефа Данфорда, рекао је представник за штампу Пентагона Питер Кук у саопштењу.

 

«Ови ограничени удари у самоодбрани спроведени су да заштите наше особље, наше бродове и слободу наше пловидбе у овом важном морском пролазу», рекао је Кук.

 

«САД ће одговорити на сваку даљу претњу за наше бродове и комерцијални саобраћај на одговарајући начин и наставити да одржавају нашу слободу пловидбе у Црвеном мору, пролазу Баб ел Мандеб и на другим местима у свету», додао је Кук.

 

 

Две ракете су испаљене јуче ујутро на амерички разарач «Мејсон», који спроводи рутинске операције у региону, и на ратни брод «Понс». Хути су демантовали оптужбе да су извршили ракетни напад на амерички разарач Мејсон.

 

Званични представник Министарства здравља Владе Хута Јемена др Тамим Ал-Схами истакао је да је земља на ивици хуманитарне катастрофе, а број жртава премашује 10 хиљада међу цивилним становништвом због чега су се обратили Русији за хуманитарну помоћ.

 

 

 

РТС/ Бета

Тагови: ; ; ;