Москва настоји да прикривеним економским и политичким мерама изврши манипулацију пет земаља централне и источне Европе, укључујући Србију, упозорила је група америчких стручњака.

 

tsentar-za-strateshke-i-me-unarodne-studije-u-vashingtonu

 

У најновијем извештају они су навели да Русија покушава и да дискредитује либерални демократски модел Запада и поткопа трансатлантске везе, пренео је Јутарњи лист.

 

Тај извештај, о којем пише Ројтерс, открива да је Москва привукла на своју страну неке политичаре, да настоји да успостави доминацију на енергетским тржиштима и у другим привредним секторима, као и да поткопава борбу против корупције како би преузела контролу над владама у Бугарској, Мађарској, Летонији, Србији и Словачкој.

 

«У неким земљама, руски утицај се толико раширио и укоренио да доводи у питање националну стабилност земље, њену прозападну оријентацију и евроатлантску стабилност», наводи се у извештају који резимира резултате 16-месечног истраживања Центра за стратешке и међународне студије из Вашингтона и Центра за проучавање демократије из Софије.

 

 

Као конкретни примери се наводе неки «мега-пројекти» као што је уговор о изградњи два нуклеарна реактора у Мађарској у вредности 12,2 милијарде евра, додељен Русији у мутним околностима, као и унапређење проруских пословних људи који на политичким функцијама штите руске интересе.

 

Руски економски утицај у Бугарској се тако, на пример, процењује на 22 одсто БДП-а од 2005. до 2014.

 

Публикација под називом «Тактика Кремља: Разумевање руског утицаја у источној и централној Еуропи», подудара се са незапамћеном расправом у САД о томе да ли Русија сајбер нападима покушава да се умеша у председничке изборе 8. новембра.

 

Руска амбасада у Вашингтону није одговорила на питање да прокоментарише извештај, које ће бити представљен у Центру за стратешке и међународне студије у Вашингтону.

 

 

 

 

РТС

 

Тагови: ; ; ; ; ;