Сиријски председник Башар ел Асад упозорио је на опасност од глобалног сукоба због Сирије. Он сматра да садашња ситуација у свету личи на нови хладни рат.

 

asad

 

Асад је у интервјуу за „Комсомољску правду“ говорио о свом погледу на ситуацију у Сирији и путевима решавања сукоба.

 

Сукоб у Сирији подсећа на Хладни рат у фази развоја, изјавио је председник Сиријске Арапске Републике.

 

„Данас смо сведоци тога да је ситуација слична Хладном рату у фази развоја. То је нешто што се појавило недавно, јер мислим да Запад, а посебно САД, нису зауставиле Хладни рат чак ни након распада Совјетског Савеза“, сматра Асад. Он каже да је Сирија постала једна од најважнијих држава на политичкој сцени. „Сведоци смо ескалације сукоба, али је главни циљ очување америчке хегемоније у целом свету“, рекао је Асад.

 

 

Западне земље не могу да се помире са независношћу било које земље, укључујући и Русију и Сирију, каже Асад.

 

„Сирија је независна држава, а Запад никада неће прихватити независност било које земље, било да је то мала Сирија или велика Русија… Шта је њихов проблем са Русијом? То што она штити ваше право да кажете ’да‘ или ’не‘.

 

А Запад жели да му стално климате главом. Исти проблем је у Сирији са Западом“, изјавио је Асад у интервјуу. Раније је министар спољних послова Велике Британије Борис Џонсон позвао на разматрање војног решења ситуације у Сирији. Председник Русије Владимир Путин изјавио је да смена власти у Сирији треба да се деси демократским путем, „под строгом међународном контролом и контролом УН“, а не „помоћу оружане интервенције са стране“.

 

 

Акције америчке коалиције у Сирији изгледају илузорно, однос снага у сукобу се променио након интервенције Русије, рекао је Асад.

 

„Пре доласка Русије, упркос чињеници да је овде деловала тзв. америчка алијанса, чије акције изгледају илузорно, ништа није урађено. ДАЕШ и Нусра фронт су напредовали, имали су велики број екстремиста. Штавише, регрутовање терориста само се интензивирало. Они су добијали све више нафте за извоз преко Турске“, каже Асад.

 

 

Он је истакао да се након руске интервенције смањила територија под контролом терориста.

 

„Чињенице говоре за себе: било који други ефекат је тривијалан. Руси су изменили однос копнених снага, тако да он не превагне на терористичку страну“, истакао је сиријски председник.

 

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ;