Хрватска председница Колинда Грабар Китаровић је у Бриселу са председником Европске комисије Жан Клод Јункером разговарала о односима Хрватске са суседима,референдуму у Републици Српској и потреби промене Дејтонског споразума

kolinda-grabar-kitarovic-i-zan-klod-junker-na-mobilnom-foto-printscreen-yt-1430393889-651541

Грабар Китаровић је изјавила да је Јункеру објаснила, да Хрватска није блокирала преговоре са Србијом.

 

«Имала сам потребу да појасним господину Јункеру мало поближе о чему је било реч, с обзиром да се стварао тај утисак како Хрватска блокира Србију ради билатералних питања. Рекла сам да се билатералних питања заправо озбиљно и стварно нисмо ни дотакли. Изразили смо жељу да их решимо и известила сам и о својим контактима и договору с председником владе Александром Вучићем у Србији, заједничкој декларацији и неким конкретним корацима које он лично јесте предузео у Србији у циљу решавања и статуса хрватске мањине», рекла је Китаровић.

 

Што се тиче недавног референдума у Републици Српској, навела је да је став Комисије да је тај референдум илегалан и противан Дејтонским уговорима.

 

Грабар Китаровић је рекла да је с Јункером разговарала и о потреби промене Дејтонског споразума.

 

«Лично сматрам да је Дејтонски споразум и овако и онако већ измењен. Бројним амандманима на устав БиХ одмакли смо се од тог Дејтона. Нужно је сад усредсредити се на то шта се догодило и колико су ти амандмани утицали на ерозију управо конститутивне једнакости три народа у БиХ, јер, понављам, БиХ је специфична држава. У њој нису једнаки само сви грађани, него и три конститутивна народа. Барем би требало да буду», рекла је Грабар Китаровић

 

Китаровићка  је изјавила  да верује «да ће у том смислу покренути и разговоре и иницијативу са САД», пренела је Хина.

 

Посебно је истакла питање несталих из рата у Хрватској.

«То треба коначно закључити и повући црту. Рекла сам Јункеру да су ту и друга, билатерална питања, као што је питање границе или регионално питање архива и слично, која ће се појављивати током преговора и да је најбољи начин решавања паралелни билатерални дијалог између Хрватске и Србије, у којем ћемо пронаћи решења, како за питање универзалне јурисдикције, и наравно свих других», рекла је Грабар-Китаровић.

Извор Агенције

Тагови: ; ; ;