Џихадисти Исламске државе спречили су у Мосулу побуну коју је предводио један од команданата те терористичке организације.

 

id-mosul

 

ИД је погубила 58 својих припадника за које је посумњала да су у томе учествовали, јавила је данас агенција Ројтерс, позивајући се на изјаве грађана и ирачких безбзедносних снага.

Побуњени командат је наводно намеравао да помогне ирачким снагама да освоје Мосул, главни град самопроглашеног калифата.

 

Становници тог града наводе да су људи који су ковали заверу убијени дављењем у води и да су сахрањени у масовној гробници у предграђу.

 

Међу њима је и локални помоћник лидера ИД Абуа Бакра ел Багдадија, који је предводио побуну, чије име британска агенција није објавила због безбедности његове породице.

 

Циљ завереника је био да подрију одбрану Мосула у наредној бици за коју се очекује да ће бити највећа у Ираку од 2003. године, када је покренута инвазија против те земље, предвођена САД.

 

Ирачки званичници наводе да би напад могао да буде покренут већ овог месеца, уз подршку САД из ваздуха, курдских безбедносних снага и шиитских и сунитских нерегуларних јединица.

 

Завера је разбијена након што је код једног од побуњеника на телефону пронађена порука у којој се помиње трансфер оружја. Пошто је ухваћен, признао је да је оружје скривено на три локације и да је требало да буде искоришћено као подршка ирачкој војсци када опколи Мосул.

 

«У питању су припадници ИД који су се окренули против те групе у Мосулу», рекао је у Багдаду портпарол ирачке службе за борбу против тероризма Сабах ел Нумани. Он сматра да је то јасан знак да је терористичка организација почела да губи подршку, не само међу грађанима, већ и сопственим члановима.

 

 

Тагови: ; ; ;