Од братског словенског народа Црне Горе, на дар Председнику Русије Владимиру Владимировичу Путину су Ноћни Вукови донели, у присуству чланова Балканске федерације рускојезичке организације Алексеја Галицког и Венијамина Стриге, дрвену скулптуру великог црногорског Владике и српског песника Петра II Петровића Његоша.

 

927093740

 

Група из Црне Горе, која окупља црногорску и српску браћу који воле Русију, уручила је дрвену скулптуру Хирургу, председнику мотоклуба Ноћни Вукови и члану Ноћних Вукова Алексеју Галицком, да га предају Председнику РФ у знак великог поштовања према њему лично и руском народу за сву храброст, љубав према слободи и миру!

 

Скулптуру је набавио колекционар Влатко Павићевић из Даниловграда. Реч је о дрвеној скулптури Петра II Петровића Његоша, господара и владара Црне Горе и истакнутог српског песника, који је написао познату поему «Горски венац» у коме је описао живот људи у Црној Гори и борбу против потурица.

 

Аутор бисте је вајар Јован Поповић, чија дела се налазе у приватним колекцијама и музејима бивше Југославије.

 

Петар II Петровић Његош (13 новембар 1813 — 31 октобар 1851) је био господар и Владика Црне Горе и Брда од 1830 до 1851. Као велики реформатор, претворио је Црну Гору у независну модерну државу. Аутор је многих песама. Многи га сматрају за најистакнутијег песника српске књижевности.

 

14699692_1461162887247146_549883358_o

 

У спољној политици се ослањао на Русију и поштовао завет свог стрица Петра I Петровића, Светог Петра Цетињског: ‘Проклет био који би вас спречио да будете верни побожној и христољубивој Русији. Молите се Богу и држите се Русије».

 

Ката

Тагови: ; ;