Америчка морнарица напала је положаје Хута у Јемену. Према Сједињеним Америчким Државама — то је одговор на нападе Хута на њихов разарач. У тим ударима САД не уништавају само инфраструктуру земље, већ и цивилно становништво у Јемену — земљи коју већ више од годину дана раздиру оружани сукоби. У самом Јемену наглашавају да никаквих напада на америчке бродове није било!

 

xw_1318957

 

Ова три добро усмерена удара поморских снага САД, уништила су оно мало што је остало у војске Хута у Јемену. Крстареће ракете «Томахавк» (чија је вредност више од пола милиона долара) претвориле су у пепео три мале радарске станице. Нападе је одобрио сам амерички председник Барак Обама.

 

Према речима портпарола Пентагона, Питера Кука, «напади су представљали одговор на ракетне нападе који су претили разарачу „Мејсон“ и другим бродовима који се налазе у међународним водама Црвеног мора. Ови ограничени напади у самоодбрани спроведени су да би се заштитила њихова посада, бродови и слобода пловидбе у Црвеном мору, Баб ел Мандебу и било где другде у свету».

 

Баб ел Мандеб је заиста важна поморска артерија. Ту плове бродови који пресецају Суецки канал. 2015. било их је око 17.500. У непосредној близини је Аденски залив, где су не тако давно били активни сомалијски пирати. Због тога је ова област буквално претрпана бродовима. Зато је и Мејсон био недалеко од обале Јемена у оквиру посматрачке мисије. Али да ли је напада стварно било? У Јемену демантују САД. И такође тврде да од удара САД није само техника страдала, већ и људи — укључујући и цивиле.

 

«Ми смо у више наврата изјавили да није пуцано на амерички разарач. Такође смо спремни и позивамо на отворену истрагу овог инцидента. Американцима је требао само изговор за напад на наше радаре. И ово није прво америчко бомбардовање наше земље. И нападали су и цивилне објекте», рекао је званични представник министарства одбране Јемена Шараф Лукман.

 

 

Према проценама УН, од 2015. године када су сукоби почели, погинуло је око 10 хиљада људи. Половина од њих — цивили.

 

 

 

 

Вести.ру

Тагови: ; ; ; ; ;