Русија засипа новцем предизборну кампању у Црној Гори како би пореметила напредовање ка чланству у НАТО-у, изјавио је црногорски премијер Мило Ђукановић.

 

mdjukanovic ђукановић
Три дана пре одржавања парламентарних избора, Мило Ђукановић, после 25 година на месту председника или премијера те, како наводи Ројтерс, «врло мале балканске државе», суочава се са највећим изборним изазовом.

 

Актуелни премијер је изјавио да опозиционе партије финансира Москва, која парламентарне изборе види као последњу шансу да заустави интеграцију балканског региона у ЕУ или НАТО.

 

«Русија је ангажовала озбиљна финансијска средства која су, претпостављам, омогућена преко њихових олигарха и каналисана тајним путевима кроз Србију и Републику Српску», рекао је Ђукановић и додао да је «традиционална просрпска опозиција овим постала заговорник руских интереса на Балкану».

 

 

Русија и опозиционе партије су за Ројтерс негирали наводе да је Москва интервенисала у предизборној кампањи, иако је руски министар иностраних послова рекао да је планирано приступање Црне Горе НАТО-у «неодговорно», наводи агенција.

 

Ројтерс наводи да су највећи конкуренти Ђукановића на изборима, заказаним за ову недељу, два опозициона савеза од којих је један просрпски, а други прозападни.

 

Најснажнији адути опозиције против Ђукановића, према Ројтерсу, представљају оптужбе да се премијер служи тактиком застрашивања, непотизам, оптужбе да Црну Гору третира као лично власништво као и то да су интереси Русије у Црној Гори повећани управо за време његове власти.

 

Ђукановић се у интервјуу за Ројтерс оградио од, како наводи агенција, «јаких економских и традиционалних веза Русије и ове јадранске државе са 650.000, такође већински православних грађана».

 

Према његовим речима, «Црна Гора сада мора да гледа ка Западу».

 

Ројтерс наводи да је питање чланства Црне Горе у НАТО-у ипак осетљиво, јер је Алијанса 1999. године бомбардовала Црну Гору, која је тада била у саставу СР Југославије.

 

Без обзира на то, Ројтерс истиче да је процес приступања при крају јер је десет држава већ ратификовало тај споразум.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ;