Египатска војска објавила је данас да је отпочела ваздушне нападе на северу Синајског полуострва, дан после напада екстремистичке Групе Исламска држава на војни контролни пункт када је убијено 12 војника.

 

egipat-isil

Северни Синај је упориште екстремиста Исламске државе у Египту, који редовно нападају безбедносне снаге од када је војска свргнула исламистичког председника Мохамеда Мурсија 2013. године.

 

У јучерашњем нападу на војни контролни пункт у области Бир ал-Абд убијено је 12 војника. За напад је одговорност преузео египатски огранак Исламске државе.

 

Египатска Висока војна команда саопштила је данас да је више формација војног ваздухопловства кренуло јутрос у зору у мисију извиђања циљева и да је затим спровела ваздушне нападе који су трајали три сата. У саопштењу се наводи да је операција још у току.

 

Војска је навела да су јој мета били положаји наоружаних такфири група, које су учествовале у припреми и спровођењу терористичког напада. Такфири је израз који означава џихадистичке или радикалне исламистичке сунитске групе.

 

Како се наводи уништена су складишта муниције и оружја.

 

Према наводима египатске владе стотине полицајаца и војника страдало је у нападима екстремиста који некад нападају и главни град Каиро и делту Нила

 

 

Тагови: ;