У Црној Гори се данас одржавају парламентарни избори, десети од увођења вишепартијског система, а четврти након стицања независности. Истовремено са парламентарним, одржавају се и локални избори у Будви, Котору, Гусињу и Андријевици.

 

14670897_1629693857323617_1025314109139154284_n

 

Бирачка места су отворена у седам, а биће затворена у 20 часова. Право гласа има 528.817 грађана. У расподели мандата учествују изборне листе које су добиле најмање три од сто од укупног броја важећих гласова у изборној јединици.

 

На изборима учествује 17 партија и коалиција. Парламентарне изборе 2012. године надгледало је 1.345 посматрача, док данашње изборе пратити њих 2.607.

 

УДАРНА ВЕСТ: Посматрачи ЦЕМИ-ја саопштили су да је на 6 изборних места у Рожајама дошло до масовне туче. Због тога је на овим местима процес гласања прекинут.

 

Услед туче дошло је и до интервенције Управе полиције. ЦЕМИ је позвао представнике свих политичких партија да се уздрже од насиља а Специјално тужилаштво да реагује.

 

До 19 часова је гласало 71,5% гласача, што је 6,6% више у односу на парламентарне изборе 2012.

 

 

Већ су забележене озбиљне неправилности.

 

ДПС ухваћен на делу, исплаћују 250 евра гласачима из иностранства: ВИДЕО

 

Стотине гласача из иностранства којима је Демократска партија социјалиста (ДПС) обећала по 250 евра уколико дођу и гласају за ту странку, у редовима јутрос од 08 часова чека исплату испред просторија Општинског одбора ДПС-а у Бару. Многи од њих, улазе и у просторије Демократског фронта, које су тик уз канцеларију ДПС-а, где их усмеравају активисти ДФ-а, који их претходно питају да ли су дошли ради новца који им је ДПС обећао.

 

На Цетињу на бирачком месту 12 Техничка школа, како је саопштено, уочено је да председник комисије користи мобилни телефон што није у складу са чланом 71а Закона о избору одборника и посланика. Председник комисије тврди да му је речено да то право има.

 

Такође, како преноси ЦЕМИ у Петњици на бирачком месту 15 није почело гласање јер не ради уређај. Не знају да га упале. Чекају помоћ од екипе задужене за то.

 

У Улцињу је пронађено осам гласачких листића са дуплим серијским бројем. Због тога је затворено бирачко место 36. Одржана је седница Општинске изборне комисије Улцињ и закључено је да треба информисати Државну изборну комисију. Након паузе која је трајала од 08:15 до 09:45 гласање је настављено.

 

На бирачком месту бр. 22 у Колашину (О.Ш. Ристо Манојловић) овлашћени представник једне партије има копију бирачког списка због чега је опоменут, јавља ЦДТ.

 

Неправилности приликом гласања забележене су у Рожајама, јавља ЦЕМИ. У ауту у близини бирачког места са списковима седе активисти политичке партије и заустављају бираче. У повратку након гласања ти бирачи улазе у њихов аутомобил.

 

На бирачком месту бр. 13а, Словенска Плажа, Будва један члан састава бирачког одбора и његов заменик несу присутни. ОИК је донела одлуку да бирачки одбор може да настави са радом.

 

ЦДТ јавља да на бирачком месту 14, Дневни центар, Никшићу, председник бирачког одбора гласно изговара имена бирача приликом идентификације. Бирачком одбору забрањује се да, у било којој форми, а посебно гласним обраћањем саопштавају име и презиме бирача.

 

 

На бирачком месту 17 у Никшићу нестала је кутија за гласање путем писма. Из ЦЕМИ-ја је саопштено да је кутија нестала око 8 часова и да нико од чланова не зна гдје је.

 

ЦЕМИ јавља да је на бирачком месту 65а у Подгорици дозвољено гласачу да гласа иако уређај није избацио потврду након провученог личног документа.

 

БМ 18 Беране — Особа која није гласац на том бирачком мјесту, онемогућава посматрачу ЦеМи да слободно прати изборе.

 

Беране БМ 46 Гласало лице у униформи и није упозорено да му Закон то не дозвољава.

 

Погледајте како гласа Црна Гора по регијама: Највећи одзив је на северу.

 

 

У Подгорици бирач је изашао са гласачким листићем ван бирачког места, затим се вратио и убацио листић у кутију. Бирачки одбор није ову неправиност унио у запис.

 

Подгорица: Гласачу није омогућено да гласа зато што уређај не учитава његову личну карту Бо тврди да је разлог оштећени докумнет бирач негира.

 

БМ 135 у Никшићу: Затворена сва 3 месте у оквиру те школе, због инцидента, односно пријаве да се врши куповина гласова.

 

 

13 БМ у Подгорици и 2 у Никшићу су имали проблема са електронском индетификацијом.

 

CEMI: Нашем посматрачу пришло лице мислећи да је члан ДПС-а питајући где да подигне новац

 

У Бијелом Пољу нападнут је функционер УРЕ који тврди да је сликао куповину личних карата. «Видео сам како се људима даје новац», рекао је Срдановић.

 

Опширније ОВДЕ

 

Пљевља: БМ 43, Бирач гласао уместо два члана своје породице, Б.О. дао му је гласачке листиће. Гласови су признати.

 

На бирачком мјесту 21, на Цетињу, десетак гласача је након обабљеног гласања, затражило од чланова бирачког одбора «обећани новац».

 

Голубовци: Активисти ДПС-а поставили сатор на 20 м од БМ и заустављају пристигле бираче и позивају их да уђу у шатор.

 

У Тивту је на биралишту број 17. Калимањ у просторијама музичке школе данас је дошло до инцидента у коме је учествовао осуђени шверцер наркотика. Гласач Божидар Мартиновић, изнео је листић ван биралишта, а онда почео да галами и псује све „који не гласају за ДПС“. Већи инцидент је спречен, а бирачки одбор је његов листић прогласио неважећим. У питању је лице које је 2011. године осуђено због шверца кокаина.

 

У Подгорици два бирача су гласала на овом БМ иако се не налазе у бирачком списку. Гласање им је дозвољено због претходно упућених претњи.

 

Предсједник бирачког одбора у Подгорици записује на посебном листу папира имена лица која су изашла на гласање.

 

 

Тагови: