На бирачком месту ОШ „Божидар Вуковић Подгоричанин“ у Подгорици члан Општинске изборне комисије испред Велике коалиције КЉУЧ забележио је низ неправилности, саопштено је из медија центра коалиције Кључ.

 

 

У саопштењу се наводи да је члан ОИК ипред њихове коалиције сведочио је да заменици овлашћених представника (са једног бирачког места) воде евиденцију испред школе, позивају и доводе људе (доминантно Роме) до потпуно других бирачких места и говоре им шта да заокруже.

 

„На документу у који је имао увид налазило се око 20 имена и презимена, са контакт телефонима, и великим бројем 6 фломастером исписаним – као инструкцијом кога да гласају. У тренутку када је намеравао да фотографише тај документ, заменица опуномоћеног представника ДПС-а Марија Иванова отргла му је папир из руку и побегла. Уочио је и да Исен Гаши, са сином, у белом реноу Клио дође на 3 минута, подели инструкције и оде у оближњу месару где је преко 50 људи (на телефонима). По 30-40 Рома стоји испред школе, неки су били и у мајицама ДПС-а, и воде евиденцију ко је дошао“, наводи се у саопштењу додајући да је члан ОИК-а испред Велике коалиције КЉУЧ пријавио неправилности Општинској изборној комисији, а потом заједно са МАНС-ом поднео кривичну пријаву против Марије Иванове.

 

ДПС активиста насрнуо на представницу КЉУЧ-а

 

Чланица бирачког одбора у име Велике коалиције Кључ Тијана Брауновић, вербално, а умало и физички, нападнута је данас на бирачком месту број 74 на Забјелу (ОШ Октоих) када је на њу насрнуо опуномоћени представник ДПС-а Саша Ђуришић.

 

Наиме, Тијана Брауновић је уочила да се код Ђуришића у одређеном моменту нашао записник са бирачког места и да Ђуришић на папиру нешто записује, користећи у исто време и мобилни телефон.

 

На њен упит шта то ради, рекао је да обавља приватни разговор. Представница Велике колаиције Кључ га је упозорила да на то нема право и да је са тим упознат као и сви чланови бирачког одбора. Нагласила је, такође, да правила важе једнако за све. Ђуришић је потом скочио, упутивши јој увредљиве речи у намери да се и физички обрачуна са Брауновићевом.

 

У одбрану девојке стали су сви представници из других партија и затражено је да се гласање заустави како би дошла полиција. Представник ДПС-а се потом удаљио са бирачког места.

 

Гласање на овом бирачком месту је и даље затворено јер председник Бирачког одбора, иначе представник ДПС-а, одбија да потпише записник сачињен поводом овог инцидента.

 

Коалиција Кључ очекује да ће службеници Управе полиције против Ђуришића предузети одговарајуће мере.

 

Грађане позивамо на мир, државне органе да не шире страх

 

Велика коалиција КЉУЧ позива све грађане Црне Горе да се мирно и слободно изјашњавају, а државне органе да раде свој посао, али да воде рачуна да у својим изјавама не утичу на ширење страха од нестабилности јер на тај начин угрожавају слободно изјашњавање грађана.

 

Принуђени смо да реагујемо јер директор полиције и поједини медији на овај начин директно крше изборну шутњу. Застрашивањем државним ударом, тероризмом, ликвидацијом највиших државних функционера се флагрантно крши Уставом загарантовано право на слободно изјашњавање грађана.
Намјера ове представе је да се замаскирају све нерегуларности ДПС-а и њихових активиста. Извештај да је до 13 часова гласало готово 40 одсто грађана Црне Горе забринуо је ДПС јер никада раније није забележена толика излазност, па су покренули механизам ширења страха и одвраћања.

 

Директор полиције се годинама није огласио око нерасветљених убистава и дејствујућих криминалних и нарко организација, али је зато на дан избора грунуо са раскринкавањем криминалних организација и тероризма.

 

Понављамо, да се Велика коалиција КЉУЧ од почетка залаже за мирну смену власти како и приличи демократски, грађански и проевропски орјентисаним политичким групацијама. И још једном позивамо грађане на мир.

 

 

ИН4С

Тагови: ;