Мрежа за афирмацију невладиног сектора (МАНС) поднела је 49 кривичних пријава Специјалном тужиоцу од којих се већина односи на повреду слобода опређељења при гласању.

 

mans-620x330

 

«Од отварања бирачких места па до 14 часова на СОС телефон МАНС-а се јавило 292 грађана. Три четвртине пријављених случајева се односе на кривична деела против изборних права, а око 25 одсто грађана је звало да се распита о бирачком месту на коме може гласати. У већини случајева грађани су изнели сумње да су почињена кривична дела повреде слободе определења при гласању, односно да се бирачима даје новац у замену за глас, као и да се на њих врши притисак да изађу или не изађу на гласање», саопштено је из МАНС-а.

 

Додају да су им грађани пријавили више десетина случајева пописивања бирача који су изашли на гласање од стране партијских активиста, у циљу вршења притиска на гласаче који нису остварили своје право.

 

«На основу доказа које су нам доставили грађани МАНС је поднео 49 кривичних пријава од којих се већина односи на сумње да је извршено кривично дело повреда слободе определења при гласању. Поднете су 23 кривичне пријаве за кривична дела против изборних права на територији Подгорице, пет на територији Бара, три у Бијелом Пољу, по две у општинама Цетиње, Даниловград, Мојковац, Никшић и Улцињ, као и по једну у Петњици, Беранама, Херцег Новом, Колашину, Котору, Рожајама, Шавнику и Тивту», саопштено је из МАНС-а.

 

Из МАНС-а су раније саопштили да су поднете кривичне пријаве против више особа због сумње да купују личне карте, деле новац или корист бирачима у замену за гласове и против због сумње у вршења притиска на бираче.

 

 

Тагови: ; ;