Ката Буцик за NewsFront Србија

 

У петак је био празник Покрова Пресвете Богородице..

На тај дан је ослобођен Ниш након злог и крвавог Другог светског рата..

Тог дана је Дан школе која у свом имену носи овај важан датум..

У школи 14 Октобар дечица са посебним потребама науче да се изборе са животом и да освоје битке које би, без љубави тих људи који у школи раде, унапред изгубили..

 

5

 

Сваке године је, на тај дан, школа препуна камера, политичара вазда гладних сликања и пришипетљи које, немајући свој, краду лажни сјај својих ментора..

Ове године је било другачије..

Није било камера. Није било помпе. Ни једна једина ТВ из Ниша није имала макар једног слободног новинара да забележи тих деведесетак минута програма који су деца месецима увежбавала..

Знате ли колико је тешко одиграти Коштану? А они су све одрадили без грешке..

 

2

 

Нико сем родитеља, ретких посетилаца и гостију из групе POMOĆ UGROŽENIM NIŠLIJAMA неће чути моћни глас младе Коштане Јоване Филиповић. Нико видети уверљивост Хаџи Томе кога је са пуно страсти одиграо Младен Ђуровић. Или уживати у сјајном хору ШОСО «14 Октобар» и СМШ «Др Миленко Хаџић». Нити уживати у виртуозном умећу девојака и момака из АКУД СКЦ «Оро». Нико неће..много тога.. Јер никога није било да овај невероватан труд забележи..

 

11

 

За разлику од помпе која је пратила прво уручивање моторних инвалидских колица госпођи Гранчици, овога пута није било блицева..

Акција ЧЕПеНИнг је у пуном јеку. Нишлије скупљају пластичне чепове са све више воље. За који дан се испоручује нова тура пластике на рециклажу..

И сада је школа 14 Октобар добила моторна инвалидска колица. Да би мали Томица и његови вршњаци могли да се несметано крећу по школским ходницима док родитељи нису ту. Да би лакше било и деци и наставницима..

 

10

 

Али, тога дана је по Нишу шетао неко очито важнији од деце.

 

Неко ко је, да у овој земљи срца и људскости има, требао да буде ту, крај те деце. Онда се, сигурна сам, од камера не би могло ући у салу школе..

 

Све док је један политичар неке земље важнији од ма ког детета, за ту земљу нема наде..

 

Све док за ову децу има наде, имаћемо чему да се надамо и ми..

 

6

 

9

8

7

 

1

 

4

3

 

Ката

Тагови: ; ;