Амбасадор Руске Федерације у Србији Александар Чепурин изјавио је у Јагодини, на Дан ослобођења овог града од фашизма, да су борбе јединица Црвене армије и југословснских партизана за oслобођењe овог дела Србије трајале шест дана.

polaganje-venaca-jagodina

«Погинуло је око 1.200 војника и официра Црвене армије, а мислим да је погинуло толико и југословснских партизана, што најбоље говори какве су то жестоке борбе биле», истакао је Чепурин на свечаној седници Скупштине града Јагодине.

 

То је била велика победа, а велике победе су симбол да можемо да идемо даље, да развијамо економију и стврамо будућност, истакао је он.

 

«У току борбе за Јагодину, жене, омладинке, Јагодине су извезле заставу Совјетског савеза и предале је војницима Црвене армије када су ушли у град. Та застава се чува у Музеју револуције у Москви», рекао је Чепурин.

 

Он је истако да су Срби и Руси једни на друге ослоњени 1.000 година и додао да «имамо мана, али више врлина».

 

Борба за ослобођење Јагодине отворила је пут за ослобођење целе Југославије, истакао је он.
Развој наше две земље, промена ка бољем, наши народи гледају са оптимизмом, додао је Чепурин и истакао да је и Русија Европска земља.

 

«Ми смо, северним делом у Европи, граничимо се и сарађујемо са најразвијенијим земљама Европе, замљама Скандинавије, Енглеске, велики смо економски партнери са Немачком, Француском», рекао је руски дипломата.

 

На Спомен подручју «Руско гробље», приликом полагања венаца на Спомен костурницу са 1.700 војника и официра Црвене армије, погунилих у ослобођењу Јагодине и овог дела Србије, са председником Скупштине града Драганом Марковићем Палмом, Чепурин је најавио реконструкцију Спомен костурнице и Спомен подручја, на коме ће бити изграђена и црква.

 

«Пре око четири месеца, са властима у Јагодини, смо се договорили да комплетно реконструишемо Спомен подручје, а пре два месеца смо обезедили за то 25.000 долара», рекао је Чепурин и оценио да ће после реконструкције и изградње цркве овај део Јагодине «бити лепо место за сећање на погинуле борце и за оне који у Јагодину и овај крај долазе као туристи».

 

Марковић је истакао да су «средства за изградњу цркве, која ће бити подигнута изнад плоче на гробници, обезбеђена и чека се дозвола државних органа».

 

«Ово ће бити Меморијални Спортско рекреацијски центар», рекао је Марковић.

 

Он је додао да су донатори за изградњу цркве Амбасада Руске Федерације, амбасадор Чепурин, Министарство за рад, запошљавање и социјалну политику и град Јагодина.

 

Спомен костурница војницима и официрима Црвене армије у Јагодини изграђена је 1962. године, а обновљена 2003. године.

 

У њој је, према подацима СУБНОР-а сахрањено 362 црвеноармејаца погинула за ослобођење Јагодине, 349 за ослобођење Краљева, 329 Крагујевца, 56 Крушевца, 42 Ужица, 30 Ниша, два Ваљева.

 

Међу сахрањенима је 1.109 бораца, пет високих официра и шест подофицира.

 

 

Нема података за 22 борца, седам виших и 16 нижих официра и пет подофицира, стоји у документацији СУБНОР-а.

Тагови: ; ; ;