Украјинска Амбасада је искритиковала британску краљицу Елизабету II због тога што намерава да се састане са Патријархом московским и целе Русије Кирилом, пише The Times.

 

Украјински амбасадор у Великој Британији Наталија Галибаренко је рекла да је Патријарх бивши КГБ агент који је подржао руску агресију и позвала Елизабету II да, саствавши се са њим, не ризикује да легализује спољну политику Русије у очима света. Према њеном мишљењу, Патријарх Кирил је заштитник интереса Кремља, пише лист.

 

elizabeta_screen_18072016

 

Патријарх Кирил је у четвородневној посети Великој Британији поводом 300 година Руске православне цркве на британским острвима, од када је 1716 године руска царска мисија организовала Успенски долазак у Лондон.

 

Током посете је Патријарх освештао највећу, недавно реконструисану, руску цркву у Лондону посвећену Успењу Пресвете Богородице и служио свету архијерејску Литургију. Свечаности су присуствовали надбискуп Кентерберијски Џастин Уелби, принц Мајкл Кентски, који је у сродству са Романовима, и други високи званичници, чланови Парламента и амбасадори.

 

Очекује се да ће се Патријарх састати са краљицом Елизабетом II.

 

Британски Форин офис је изјавио да је састанак краљичина дужност као поглавара Англиканске цркве и оценио састанак као оправдано признавање заједничке историје и веза.

 

Ката

Тагови: ; ; ;