Бранилац бившег шефа српске жандармерије Братислава Дикића, адвокат Милан Петровић рекао је за подгоричке «Вијести» да је његов клијент негирао кривично дело које му се ставља на терет и да је у притвору почео штрајк глађу и жеђу.

 bratislav-dikic-tanjug-danilo-peternek-jpg_660x330

У Вишем суду у Подгорици је раније данас почело саслушање осумњичених за припремање терористичких напада у Црној Гори, а први је саслушаван Дикић, преносе Вијести и додају да се саслушање обавља на предлог Специјалног тужилаштва ради одређивања притвора.

 

По налогу Специјалног тужилаштва у предизборној ноћи ухапшено је 20 држављана Србије, међу којима и Братислав Дикић.

 

Њега тужилаштво сумњичи да је вођа криминалне групе заједно са Александром Синђелићем који је избегао хапшење и налази се у бекству. Тужилаштво је након саслушања одредило задржавање до 72 сата за Дикића и још 13 ухапшених, а шесторо је пуштено након саслушања.

 

Из тужилаштва су саопштили да сумњиче ухапшене да су почетком октобра у Србији и Црној Гори формирали криминалну организацију, с циљем утицаја на законодавну и извршну власт у Црној Гори.

«Сумња се да је план ове организације био да у време проглашења резултата на парламентарним изборима, уз употребу оружја, нападну окупљене грађане испред Скупштине Црне Горе и службенике Управе полиције, а да потом заузму просторије Скупштине, с намером да прогласе изборну победу одређених политичких партија», пише у саопштењу Специјалног државног тужилаштва.

 

Пензионисани генерал Братислав Дикић, који је у ноћи уочи парламентарних и локалних избора у Црној Гори ухапшен са 20 држављана Србије под сумњом да су планирали терористички напад на премијера Ђукановића и заузимање црногорских институција, није први пут ангажован у изборном процесу.

 

Током локалних избора на Космету 2013. године он је боравио у Косовској Митровици, и према бројним сведочењима, био ангажован на разбијању гласачких кутија како би се избори поништили, а сумњичи се и за постављање експлозивних направа и хушкању на насиље које је тога дана могло да прерасте у крвави пир.

 

Са друге стране, Дикић је данас негирао кривицу за покушај државног удара у Црној Гори и демантовао да је узео новац.

 

Вијести / Вечерње новости / ИН4С

Тагови: ;