Насер Орић ми је лично испричао да је заклао српског судију Слободана Илића!

Орић Насер

 

То је јуче, у наставку суђења пред Судом БиХ у Сарајеву бившем сребреничком ратном команданту Насеру Орићу и његовом саборцу Сабахудину Мухићу, који су оптужени за злочине над српским ратним заробљеницима на подручју Сребренице 1992, изјавио сведок Тужилаштва БиХ Ибран Мустафић.

 

Орић и Мухић оптужени су да су 1992. у местима Залазје, Лолићи и Куњерац убили Слободана Илића, Милутина Милошевића и Митра Савића.

 

Мустафић је навео да му је Орић, у стану који је користио у Сребреници, испричао начин ликвидације Илића.

 

— Бахато ми је испричао да је ликвидирао Илића. Рекао је да је он њему допао у групи заробљеника и описао начин како је то починио. Ударио га је у око. Илић није пуштао крике, па је Орић рекао да је осетио страх и онда га преклао — рекао је Мустафић. Овај разговор с Орићем, како је навео, био је 27. маја 1993. године.

 

 

Мустафић је рекао да је у истуреном штабу за Сребреницу у Тузли, на папиру који му је показао Мирсад Мустафић писало да су ликвидирани заробљеници Слободан Илић — судија из Сребренице, Бранко Симић, Петко Симић, Мијо Родић и болничарка Рада.

 

Сведок је казао да му је и стриц Енес Мустафић, којег су звали Ибрахим, а који је био возач при Штабу ТО у Сребреници, испричао да му је Орић наредио да камионом вози заробљенике из затвора у Сребреници на депонију у Залазје.

 

Мустафић је навео да је Ибрахим видео «пир и масакр», уплашио се и побегао назад у Сребреницу.

 

Орићева одбрана је тврдила да је Мустафић неурачунљив и да се његов исказ не може узети у разматрање. Међутим, налазом трочланог тима лекара специјалиста, који су обавили неуропсихијатријско вештачење, утврђено је да је он потпуно способан да сведочи у овом процесу.

 

 

 

Извор

Тагови: ; ; ; ; ;