Министарство културе такозване државе Косово је — посредством подручног Завода за заштиту споменика културе и Завода за урбанизам у Призрену — блокирало наставак обнове храма у славу Светог Николе у комплексу манастира посвећеног Светим архангелима!

 

srb-argangeli-igor_620x0
фото: «Новости»

 

Наиме, како се наводи у саопштењу Епархије рашко-призренске:

 

— Инспектори су наложили моментални прекид радова, а радницима ангажованим на обнови јединог богослужбеног објекта у Светим архангелима је, ако наставе посао, запрећено полицијом и казнама — саопштено је из Епархије рашко-призренске, уз напомену да су радови договорени још крајем маја ове године.

 

 

Тада су у раду Савета за имплементацију и надгледање учествовали шефови канцеларија ЕУ и ОЕБС, те два «косовска министра» — културе и просторног планирања — а Кујтим Шаља, који је и потпредседник тзв. владе Косова и члан ЛДК, лично је обећао да ће дозвола бити издата за десетак дана. Од тада, међутим, није учињено ништа, осим тога што је Министарство културе одлучило да заустави посао који је морао да буде започет због рока за коришћење донације. И о томе су косовски и међународни званичници обавештени још у августу, али ни тада није било захтева за обустављање радова…

 

— Због оваквог односа тзв. Министарства културе, рад мешовитог Савета за културну баштину је већ пети месец замрзнут, што наноси штету не само СПЦ, већ и влади у Приштини која, очигледно, није спремна или није у стању да гарантује оне принципе на које се обавезала Ахтисаријевим планом и писмом највиших косовских званичника из новембра 2015, у којима се Српској православној цркви гарантују слобода управљања имовином и обнова њених објеката — истиче се у епархијском саопштењу које је потписао владика Теодосије.

 

 

фото: "Новости"
фото: «Новости»

 

Стратегија институционалног угрожавања верских права и слобода српског народа и његове цркве видљива је и у односу општине Приштина према Храму Христа Спаса — указују из Епархије рашко-призренске, подсећајући на то да је манастир посвећен Светим архангелима крај Призрена саграђен у 14. веку, да је у Мартовском погрому 2004. претходно обновљени део комплекса опљачкан и запаљен до темеља, а монаси протерани. После 2005, неки од објеката су обновљени, али тај процес мора бити настављен.

 

 

 

 

 

Извор

 

 

Тагови: ; ; ;