Посебна седница Савета за људска права УН о погоршању ситуациjе у сириjском граду Aлепу биће одржана у петак након формалног захтева Британиjе, наводи се у саопштењу УН.
sb-un-alepo
Захтев jе поднет у име групе 11 западних и арапских земаља, укључуjући СAД и регионалне силе коjе подржаваjу сириjске побуњеничке снаге, наводи Роjтерс.
У писму Велике Британиjе наводи се да jе посебна седница неопходна «након наjновиjег погоршqања ситуациjе око људских права у Aлепу и неуспеха Aсадовог режима и њихових савезника да испуне међународне обавезе о поштовању људских права», наводи се у саопштењу УН.
Сириjски побуњеници саопштили су раниjе данас да одбацуjу било какво повлачење из Aлепа након што jе Русиjа наjавила прекид ваздушних напада како би се побуњеницима омогућило да изађу из града и како би се умерени борци одвоjили од екстремиста, jавља Роjтерс.
«фракциjе у потпуности одбацуjу било какав излазак — то би значило предаjу», рекао jе Закариjа Mалахифџи, политички званичник групе фастаким са седиштем у Aлепу.
Руски министар одбране Сергеj Шоjгу изjавио jе раниjе данас да су руске и сириjске ваздушне снаге прекинуле нападе на Aлепо у 10.00 сати по локалном времену, уочи «хуманитарне паузе» наjављене за 20. октобар.
Mинистарство одбране Русиjе навело jе да ће пауза у нападима на сириjски наjвећи град бити на снази у четвртак од 08.00 сати уjутру до 16.00 часова поподне, како би се омогућило цивилима и побуњеницима да напусте град, преноси Роjтерс.
Шоjгу jе за државни TВ канал «Росиjа 24» додао да се сутра у Женеви састаjу воjни стручњаци како би започели рад на раздваjању листе терориста од сириjске опозициjе.
ТАНЈУГ

Тагови: ;