Офанзиву ирачких снага и Курда за ослобађање Мосула  покушавају да успоре и спрече милитанти Исламске државе саоубилачким нападима. У једном нападу се аутомобил  са бомбашом самоубицом закуцава у курдски тенк.Такође офанзиву успоравају  заостале бомбе које џихадисти на путу остављају за собом , преноси Асошијетед Прес.

Офанзива на Мосул је највећа и најсложенија операција од повлачења Американаца 2011. године. У њој учествује 25.000 припадника ирачке војске, пешмерга бораца, сунитских племенских снага и шиитских милиција.

 

Дугачке колоне оклопних возила крећу се ка последњем великом упоришту Исламске државе у Ираку, подржане ваздушним нападима америчке авијације.Курдске снаге су ослободиле неколико малих, напуштених села на истоку.

Процењује се да би операција могла да потраје недељама, па чак и месецима, уз велику хуманитарну кризу.

 

У Мосулу, који је у лето 2014. године пао у руке исламиста у тренутку када су екстремисти заузели велике делове источног и централног Ирака, живи милион људи. Хуманитарне организације страхују да ће напад на град изазвати масован егзодус мештана, који би могли да преплаве избегличке кампове.

 

Уједињене нације процењују да ће 200.000 људи бити расељено због борби. Околни кампови могу да приме до сто хиљада избеглица. Такође се страхује да би исламисти могли да користе цивиле као живи штит.

Тагови: ; ;