Кординатор покрета из Црне Горе «Не у рат — не у НАТО» Игор Дамјановић испричао је за News Front-а о протеклим у Црној Гори парламентарним изборима. Током тих избора забележене су озбиљне неправилности. Представници Демократског фронта, Велике коалиције Кључ, Демократа и Социјалдемократске партије одржали су састанак на коме је донета једногласна одлука да ови политички субјекти не признају резултате.

 

13600229_10210076674135301_982274775174984080_n

 

Потпуно се слажем да су изборни услови били неподношљиви, каже Игор Дамјановић. Поред манипулација, куповине гласова и лажних личних карата, забиљежено је уочи самих избора ухапшено је више опозиционих активиста, а било је и пријетњи физичком интегритету противницима режима. Доведене су такође и хиљаде емиграната, који према црногорском законодатству нијесу имали право да учествују у изборном процесу. На сам дан избора, лажиран је и покушај државног удара и терористичких напада, који су Ђукановићевом режиму требали да послуже као изговор за увођење ванредног стања и поништење избора у случају неуспјеха.

 

Међутим флоскулом »да се није могло више», опозициони лидери настоје да амортизују оправдано незадовољство својих присталица и прикрију властиту неспособност и неискреност. Опозициона стратегија на овим изборима била је катастрофална, Ђукановићевој партији супростављено је чак 7 поједниначних колона. Рецимо Демократски фронт, коалиција Кључ и фракција Демократа, опозиционе групе које се залажу за референдум о уласку у НАТО, освојиле су 1% више гласова од Ђукановића. Међутим, због чињенице да су били сегментирани у три појединачне листе, припло им је један посланички мандат мање од ДПС-а. Када томе додамо гласове малих опозиционих листи, које се противе усласку Црне Горе у НАТО, које су остале испод цензуса, испада да је на овај број освојених гласова опозиционо нејединство Милу Ђукановићу поклонило најмање три посланичка мандата у будућем сазиву парламента.

 

По мом мишљењу једино позитивно у изборном резултату, представља индиректна потврда са се већина грађана Црне Горе противи уласку у НАТО. Када скору ДФ-а, Кључа, Демократа и неких партија које су остале испод цензуса, додате око трећину гласача ДПС-а, који се према анкетама противе гурању Црне Горе у НАТО, добићете скор од 60% грађана који се не слажу да наша земља треба да постане дио НАТО алијансе.

 

Упитан о слизи опозиционих снага, каже да не вјерује да је она довољно чврста.

 

Нажалост значајан дио црногорских опозиционих политичара своје учешће у политичком животу посматра прво као уносан бизнис, па тек онда као борбу за политичке идеале и друштвене вриједности, које њихове партије промовишу. Таква полазна основа опозиционе политичке, елите један је од разлога због чега Ђукановић овако дуго влада. Посланичке плате су огромне, као и средства која из државног буџета сразмјерно својој снази, добијају парламентарне странке. Због тога у Црној Гори постоји тако много опозционих политичких партија, и због тога је на претходним изборима није било опозиционог једниства.

 

Мислим да опозиционо јединство и непризнавање избора неће потрајати дуже од неколико недјеља. Чак и да дио опозиције заиста жели да се избори не признају, сигуран сам да ће под утицајем америчке амбасаде у Подгорици, СДП, односно дјелови коалиције Кључ бити први који ће ове нерегуларне изборе признати. Недуго потом у Ђукановићевом парламенту придружиће им се и остали.

Тагови: ; ;